Export Greece Export Export News 3) Το Ουζμπεκιστάν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου έως το 2025-2026
Export News

3) Το Ουζμπεκιστάν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου έως το 2025-2026

Το Ουζμπεκιστάν μπορεί να αρνηθεί εντελώς να εξάγει φυσικό αέριο, είπε στους δημοσιογράφους ο Μπεχζότ Ναρμάτοφ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Uztransgaz.

«Ίσως στο εγγύς μέλλον, όλο το αέριο που παράγεται στο Ουζμπεκιστάν να παραμείνει στο Ουζμπεκιστάν, επειδή τα χημικά εργοστάσια επεκτείνονται, είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί η εγχώρια οικονομία. Ναι, υπήρξε εξαγωγή, αλλά δεν έχουμε ακόμα την ίδια οικονομική δυναμική. Πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, αλλά να εξάγουμε στην καθαρή τους μορφή – πόσο κερδοφόρο είναι για την οικονομία, όταν μπορεί να υποστεί επεξεργασία και να δημιουργήσει περισσότερες αλυσίδες προστιθέμενης αξίας;». είπε ο Narmatov, διευκρινίζοντας ότι η διακοπή των εξαγωγών μπορεί να συμβεί έως το 2025-2026.

Αυτή τη στιγμή, περίπου το 10% του φυσικού αερίου που παράγεται στο Ουζμπεκιστάν εξάγεται στην Κίνα. Σύμφωνα με τον Narmatov, το ποσοστό κυμαίνεται από μήνα σε μήνα, ανάλογα με τις εσωτερικές ανάγκες του Ουζμπεκιστάν και αποτελούν προτεραιότητα της χώρας. Κατά κανόνα, ο όγκος του εξαγόμενου αερίου μειώνεται το χειμώνα και αυξάνεται το καλοκαίρι.

“Υπάρχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια του Ουζμπεκιστάν και έχουμε ορισμένες υποχρεώσεις απέναντί ​​τους. Δηλαδή, για να στηρίξουμε την οικονομία των έργων – κινεζικές εταιρείες, ρωσικές εταιρείες – διασφαλίζουμε την εξαγωγή του φυσικού τους αερίου. Δηλαδή, εμείς θα μπορούσε να στείλει όλα αυτά στην εγχώρια αγορά, αλλά τηρούμε τις συμφωνίες που έχουμε», είπε ο επικεφαλής της Uztransgaz.

Exit mobile version