Export Greece Export Export News 5) Η στροφή της Ισπανίας στη Δυτική Σαχάρα της κοστίζει εκατομμύρια σε χαμένες εξαγωγές
Export News

5) Η στροφή της Ισπανίας στη Δυτική Σαχάρα της κοστίζει εκατομμύρια σε χαμένες εξαγωγές

Οι αλγερινές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την αλλαγή της θέσης της Ισπανίας στη Δυτική Σαχάρα κόστισαν στη Μαδρίτη περισσότερα από 258 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από εξαγωγές, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ισπανικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Middle East Eye.

Το Υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας λέει ότι το τελικό κόστος της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να είναι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια περισσότερο.

Τον Ιούνιο, η Αλγερία εισήγαγε μια σειρά μέτρων που θα εμπόδιζαν την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών που δεν σχετίζονται με την ενέργεια, αφού η ισπανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ξαφνικά την υποστήριξή της στο σχέδιο αυτονομίας του Μαρόκου για τη Δυτική Σαχάρα. Το Ραμπάτ, που ελέγχει περίπου το 80% του εδάφους της, προτείνει ένα σχέδιο αυτονομίας υπό τη δική του κυριαρχία.

Πρώην ισπανική αποικία, η Δυτική Σαχάρα διεκδικείται από το Μαρόκο, που τη θεωρεί επικράτειά του, και από το, υποστηριζόμενο από την Αλγερία, μέτωπο Πολισάριο που διεκδικεί την ανεξαρτητοποίησή της ως Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας. Η δημοκρατία αναγνωρίζεται σήμερα από 49 χώρες και είναι πλήρες μέλος της Αφρικανικής Ένωσης.

Πηγή: Reuters

Exit mobile version