Export Greece Export Οι αλλαγές στο Brexit προκάλεσαν πτώση 22,9% στις εξαγωγές Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ στο πρώτο τρίμηνο του 2022
Export

Οι αλλαγές στο Brexit προκάλεσαν πτώση 22,9% στις εξαγωγές Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ στο πρώτο τρίμηνο του 2022

Brexit

Έρευνα του Κέντρου Επιχειρηματικής Ευημερίας στο Πανεπιστήμιο Άστον έδειξε ότι οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 22,9% τους πρώτους 15 μήνες μετά την εισαγωγή της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ, υπογραμμίζοντας τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βρετανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν.

Βασιζόμενοι σε προηγούμενες εργασίες που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του Κέντρου Ερευνών Επιχειρήσεων της Aston , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αρνητική επίδραση στις εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε και βάθυνε από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022.

Σύμφωνα με την έρευνα , το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε επίσης σημαντική συρρίκνωση στην ποικιλία των προϊόντων που εξάγονται στην ΕΕ, με εκτιμώμενη απώλεια 42% των ποικιλιών προϊόντων. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη συγκέντρωση των εξαγωγικών αξιών σε λιγότερα προϊόντα, έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις μελλοντικές εξαγωγές και την παραγωγικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι συγγραφείς ζητούν μια επείγουσα εθνική συζήτηση από τους πολιτικούς σχετικά με τις εμπορικές ρυθμίσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον αντίκτυπο του TCA, το οποίο επιτρέπει να συνεχίσουν να αγοράζονται και να πωλούνται αγαθά μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ χωρίς δασμούς στον απόηχο του Brexit, δημιουργώντας ένα μοντέλο «εναλλακτικής οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου», με βάση την περίπτωση που είχε το Ηνωμένο Βασίλειο. παρέμεινε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκρίνοντας τις εξαγωγές και τις εισαγωγές του μοντέλου του Ηνωμένου Βασιλείου με τα πραγματικά στοιχεία για το ΗΒ, θα μπορούσαν να απομονώσουν με ακρίβεια τον αντίκτυπο που είχαν οι νέοι εμπορικοί κανόνες.

«Αυτό που βλέπουμε είναι η επίδραση του Brexit στις εξαγωγές. και αυτό επιμένει. Δεν μειώνεται και οι εξαγωγές δεν έχουν ακόμη δείξει σημάδια ανάκαμψης», λέει ο καθηγητής Jun Du του Πανεπιστημίου Aston. «Μέχρι να αναγνωριστεί και να συζητηθεί ανοιχτά αυτό το σοβαρό πρόβλημα με τις εξαγωγές, δεν θα δούμε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα».

Σε αντίθεση με τις εξαγωγές, μια αρχικά σημαντική πτώση των εισαγωγών της ΕΕ στη Βρετανία ανέκαμψε κατά την ίδια περίοδο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου προσαρμόστηκαν γρήγορα στους νέους κανόνες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη διαρκή μείωση των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία οι ερευνητές πιστεύουν ότι προκαλείται από πιο θεμελιώδεις παράγοντες.

Ο καθηγητής Du είπε: «Φαίνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αγοράσει, αλλά δεν μπορεί να πουλήσει – και αυτό ενισχύει το πρόβλημα του Brexit. Η μείωση των σημείων συμφόρησης στις εισαγωγές μπορεί να βοηθήσει τις εξαγωγές να ανακάμψουν, αλλά αυτή η ανάκαμψη είναι πιθανό να αντισταθμιστεί από το αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έως και το 42% των ποικιλιών προϊόντων που εξάγονταν προηγουμένως στην ΕΕ έχουν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια των 15 μηνών μετά τον Ιανουάριο του 2021. Αυτό, λένε, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός εξαγωγέων απλώς σταμάτησε να εξάγει στην ΕΕ, ενώ Οι υπόλοιποι εξαγωγείς εξορθολογίζουν το φάσμα των προϊόντων τους.

Ο συν-συγγραφέας, Δρ Oleksandr Shepotylo, λέει: «Οι ποικιλίες προϊόντων που έχουν εξαφανιστεί είναι κυρίως αυτές με χαμηλή εξαγωγική αξία – το γνωρίζουμε γιατί η μέση αξία εξαγωγής αυξήθηκε καθώς μειώθηκε ο αριθμός των ποικιλιών. Αυτά τα προϊόντα είναι αυτά που συνήθως εξάγονται από μικρές επιχειρήσεις ή νέους εξαγωγείς ή εξάγονται σε νέες αγορές. Και είναι εκείνες οι μικρότερες επιχειρήσεις που κανονικά θα εξάγουν πολύ περισσότερα στο μέλλον, καθώς αυξάνουν τους όγκους και τα προϊόντα τους – έτσι επηρεάζεται ο μελλοντικός αγωγός εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που έχει ζοφερές συνέπειες».

Ο καθηγητής Du λέει: «Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε εδώ δείχνουν την πραγματική απώλεια του Brexit, τη συνολική ανταγωνιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου ως παγκόσμιου εμπόρου. Η σημαντική συρρίκνωση της εμπορικής ικανότητας του ΗΒ, σε συνδυασμό με την αυξημένη συγκέντρωση των εξαγωγικών αξιών σε λιγότερα προϊόντα, υποδηλώνουν ορισμένες σοβαρές μακροπρόθεσμες ανησυχίες για τις μελλοντικές εξαγωγές και παραγωγικότητα του ΗΒ. Η συζήτηση είναι απαραίτητη προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις τρέχουσες προκλήσεις του. Φυσικά, κανείς δεν προτείνει επιστροφή στην ΕΕ, αλλά υπάρχουν συνεργασίες, συζητήσεις και συζητήσεις που πρέπει να γίνουν. Εάν οι πολιτικοί ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αναγνωρίσουν τα γεγονότα, θέτουν την πορεία προς ακόμη πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα».

Exit mobile version