Export Greece Export Export News Οι εξαγωγές ρυζιού μπασμάτι της Ινδίας προβλέπεται να αυξηθούν κατά 15%
Export News

Οι εξαγωγές ρυζιού μπασμάτι της Ινδίας προβλέπεται να αυξηθούν κατά 15%

Οι εξαγωγές ρυζιού μπασμάτι της Ινδίας είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι βασικοί αγοραστές στη Μέση Ανατολή χτίζουν τα αποθέματά τους παρά τις τιμές που εκτινάσσονται κατά σχεδόν ένα τέταρτο, ανέφεραν κορυφαίοι εξαγωγείς στο Reuters.

Οι υψηλότερες εξαγωγές μπασμάτι θα διατηρούσαν σταθερές τις τοπικές τιμές, βοηθώντας τους Ινδούς αγρότες να κερδίζουν περισσότερα ανεβάζοντας τις τιμές των ορυζώνων σε υψηλό ρεκόρ.

“Μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, οι αγοραστές φοβούνται μια ξαφνική διακοπή του εφοδιασμού. Κάθε αγοραστής προσπαθεί να έχει αρκετά αποθέματα”, δήλωσε ο Vijay Setia, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Ρυζιού στην Ινδία.

Η Ινδία θα μπορούσε να εξάγει περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια τόνους το οικονομικό έτος 2022/23 που ξεκίνησε την 1η Απριλίου, αύξηση 15% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, είπε. Τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 11% σε 2,16 εκατομμύρια τόνους το πρώτο εξάμηνο του 2022/23.

Reuters Graphics

Η απότομη πτώση των ναύλων από τη φετινή κορύφωση ώθησε επίσης τους εισαγωγείς να αγοράσουν περισσότερα, πρόσθεσε η Sethia.

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, εξάγει κυρίως ρύζι μπασμάτι κορυφαίας ποιότητας στη Μέση Ανατολή και ρύζι μη μπασμάτι σε αφρικανικές και ασιατικές χώρες. Η χώρα έχει θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές ρυζιού που δεν είναι μπασμάτι για να ηρεμήσει τις τοπικές τιμές.

Το Ιράν, παραδοσιακά ο μεγαλύτερος αγοραστής ινδικού ρυζιού μπασμάτι, αγόραζε ενεργά τους τελευταίους μήνες, αλλά χώρες όπως το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία ήταν πιο ενεργές τελευταία, δήλωσε ο Anil Mittal, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος KRBL Ltd (KRBL.NS), κορυφαίος εξαγωγέας ρυζιού.

Το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Υεμένη αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα των εξαγωγών ρυζιού μπασμάτι της Ινδίας.

Anil Mittal, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος KRBL Ltd (KRBL.NS)

Reuters Graphics

“Οι τιμές των εξαγωγών αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες, αλλά η ζήτηση εξακολουθεί να υπάρχει. Το Ιράν δεν είναι ενεργό, αλλά η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ αγόρασαν 150.000 τόνους το καθένα τον περασμένο μήνα”, είπε ο Mittal.

Οι τιμές εξαγωγής για τα σιτηρά έχουν εκτιναχθεί σε πάνω από 1.450 δολάρια ανά τόνο από περίπου 1.160 δολάρια πριν από ένα χρόνο.

“Οι υψηλότερες εξαγωγές αύξησαν τις τιμές του παραδοσιακού ορυζώματος μπασμάτι σε ένα ρεκόρ 60.000 ρουπιών ανά τόνο στην Ινδία. Η παραγωγή ρυζιού μπασμάτι της Ινδίας αναμενόταν να εκτοξευθεί κατά περίπου 20% αφού οι αγρότες επέκτεισαν την έκταση κάτω από την καλλιέργεια, αλλά οι άκαιρες βροχοπτώσεις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο περιόρισαν την ανοδική πορεία της παραγωγής”, είπε ο Mittal.

Exit mobile version