Export Greece Export World news Κίνα: Πτώση 12% για τις εξαγωγές και χαμηλό τριετίας
Export World news

Κίνα: Πτώση 12% για τις εξαγωγές και χαμηλό τριετίας

Οι εξαγωγές της Κίνας συρρικνώθηκαν τον Ιούνιο καθώς ήρθαν αντιμέτωπες με τον υψηλό πληθωρισμό σε βασικές ανεπτυγμένες αγορές αλλά και με τις γεωπολιτικές εξελίξεις οι οποίες επηρέασαν και αυτές την παγκόσμια ζήτηση.

Μετά την δημοσιοποίηση των εμπορικών στοιχείων, είναι πλέον ξεκάθαρα ότι ηγέτες της Κίνας δεν μπορούν να βασίζονται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες για την αναζωογόνηση της δυναμικής ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η μείωση των εισαγωγών του Ιουνίου ήταν επίσης πιο έντονη από ό,τι αναμενόταν, υποδηλώνοντας μείωση της τοπικής ζήτησης.

Για την ακρίβεια οι εξαγωγές της Κίνας, υποχώρησαν κατά 12,4% συγκριτικά με ένα χρόνο πριν με την οικονομία της χώρας να επηρεάζεται πολύ περισσότερο από ότι είχε δείξει η μία δημοσκόπηση του Reuters η οποία «έδειχνε» μείωση των εξαγωγών κατά 9,5% και των εισαγών κατά 4%

Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,8%, τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι.

«Το εμπόριο της Κίνας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μάλλον μεγάλη πίεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εν μέρει λόγω του υψηλού πληθωρισμού στις αναπτυγμένες χώρες και τις γεωπολιτικές εξελίξεις», δήλωσε ο Lu Daliang, εκπρόσωπος του τελωνειακού γραφείου της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου.

Που εξάγει η Κίνα

Σύμφωνα με τα τελεωνειακά στοιχεία, υπάρχει μία κλιμακούμενη απόκληση στο εμπόριο της Κίνας, με τις οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας και τους εταίρους της «Belt and Road» να ξεπερνούν σε επίπεδο συναλλαγών τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επί της παρούσης η Κίνα και η Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις καθώς έχουν ως στόχο την δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών και την πλήρη εφαρμογή της Περιφερειακής Συνολικής Οικονομικής Συνεργασίας ενός εμπορικού μπλοκ που υποστηρίζεται από την Κίνα και περιλαμβάνει την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία και τα 10 κράτη μέλη της ASEAN κράτη μέλη. Αυτά δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Γουάνγκ Γι σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ASEAN στην Τζακάρτα.

Όσον αφορά τις εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ αυτές μειώθηκαν κατά 24% τον Ιούνιο στα 42,7 δις δολάρια σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4% σε σχεδόν 14 δις δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του CNBC οι οποίοι πραγματοποιούνται επί των επίσημων στοιχείων στα οποία έχει πρόσβαση μέσω της Wind Information.

Σχετικά με τις εξαγωγές της Κίνας στο 10μελές μπλοκ ASEAN αυτές παρουσίασαν μείωσης της τάξεως του 17% στα 43,3 δισ. δολάρια τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4% στα 34,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία.

Οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας με τις χώρες της «Belt and Road»  επιβράδυναν την αύξηση σε 9,8% αύξηση το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με πέρυσι, από 13,2% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, έδειξαν επίσημα στοιχεία.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η συνδυασμένη αξία του εμπορίου της Κίνας ανήλθε στα 77,4 δισεκατομμύρια δολάρια με την ASEAN τον Ιούνιο, ποσό μεγαλύτερο από ττο αντίστοιχο με την ΕΕ το οποίο διαμορφώθηκε στα 68,8 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά και με των ΗΠΑ του οποίου η αξία άγγιξε τα 55,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αλλά τα καλά νέα είναι ότι τα χειρότερα από τη μείωση της ξένης ζήτησης είναι πιθανότατα ήδη πίσω μας», δήλωσε ο Zichun Huang, οικονομολόγος της Κίνας στην εταιρεία συμβούλων Capital Economics.

«Οι υφέσεις εξακολουθούν να επικρατούν στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά αυτές είναι πιθανό να είναι ήπιες και να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις κινεζικές εξαγωγές. Εν τω μεταξύ, η πράσινη ενέργεια και οι νέες τεχνολογίες παρουσιάζουν αυξητική τάση με γρήγουρους ρυθμούς, γεγονώς που θα βοηθήσει τις εξαγωγές να επιστρέψουν στην ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Huang.

Exit mobile version