Export Greece Export World news Κίνα: Κλείνει την πόρτα στα θαλασσινά της Ιαπωνίας – Ποια η εναλλακτική
Export World news

Κίνα: Κλείνει την πόρτα στα θαλασσινά της Ιαπωνίας – Ποια η εναλλακτική

Η Ρωσία θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές θαλάσσιων προϊόντων της στην Κίνα, μετά την απόφαση της τελευταίας να απαγορεύσει τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών, ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στη θάλασσα.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές θαλάσσιων προϊόντων της Κίνας, με περίπου 900 ρωσικές εταιρείες να έχουν την άδεια εξαγωγής θαλασσινών, σύμφωνα με την Rosselkhoznadzor, τη ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης της ασφάλειας των τροφίμων.

Στο τέλος του Αυγούστου η υπηρεσία είχε αναφέρει πως επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των εξαγωγών.

«Η κινεζική αγορά γενικά είναι πολλά υποσχόμενη. Ελπίζουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των πιστοποιημένων ρωσικών εταιρειών και πλοίων, τον όγκο των προϊόντων και τη γκάμα τους», ανέφερε η ανακοίνωση της.

Για να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια, η Rosselkhoznadzor σχεδιάζει να συνεχίσει τον διάλογο με την Κίνα για θέματα ασφάλειας της μεταφοράς των θαλασσινών και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους κανονισμούς.

Η Κίνα είχε ήδη απαγορεύσει ορισμένες εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία, αλλά η τελική απαγόρευση  ανακοινώθηκε στις 24 Αυγούστου και προκλήθηκε από ανησυχίες σχετικά με τον «κίνδυνο ραδιενεργής μόλυνσης» καθώς η Ιαπωνία άρχισε να απελευθερώνει το επεξεργασμένο νερό από την Φουκοσίμα.

Ρωσικές εξαγωγές θαλασσινών

Η Κίνα ήταν ο προορισμός για περισσότερες από τις μισές εξαγωγές ρωσικών θαλασσινών προϊόντων μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, με κυρίαρχη, τη ρέγκα, τη σαρδέλα, τον μπακαλιάρο, το καβούρι κ.α.

Πέρυσι, η Ρωσία εξήγαγε 2,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους θαλασσινών (περίπου το ήμισυ των συνολικών αλιευμάτων της), αξίας περίπου 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς, σύμφωνα με την υπηρεσία αλιείας της χώρας.

Η Ιαπωνία είπε ότι η κριτική από τη Ρωσία και την Κίνα δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία και τα επίπεδα ρύπανσης στο νερό θα είναι χαμηλότερα από αυτά που θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση σύμφωνα με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας .

Ωστόσο, η Rosselkhoznadzor είπε ότι έχει αυστηροποιήσει τον έλεγχο των εισαγωγών θαλασσινών από την Ιαπωνία αν και οι όγκοι είναι ασήμαντοι.

Η ρυθμιστική αρχή είπε επίσης ότι η κατεύθυνση των ρευμάτων στη ρωσική Άπω Ανατολή, όπου αλιεύεται περίπου το 70% των θαλασσινών της Ρωσίας, «θα αποτρέψει τη μόλυνση» των θαλάσσιων προϊόντων που αλιεύονται από ρωσικά πλοία.

Ενίσχυσε επίσης τον ακτινολογικό έλεγχο των θαλασσινών που αλιεύονται στα ρωσικά ύδατα που βρίσκονται σχετικά κοντά στη Φουκουσίμα και θα δοκιμάσει επιλεγμένα δείγματα για επίπεδα ραδιενέργειας, ανέφερε το Interfax, επικαλούμενο το γραφείο του Rosselkhoznadzor στον Ειρηνικό.

Exit mobile version