Export Greece Export World news Κίνα: Μείωση των εξαγωγών κατά 8,8% – Πού εντοπίζονται τα προβλήματα στην ανάπτυξη
Export World news

Κίνα: Μείωση των εξαγωγών κατά 8,8% – Πού εντοπίζονται τα προβλήματα στην ανάπτυξη

Μείωση της τάξεως του 8,8% παρουσίασε η αξία των εξαγωγών της Κίνας προς τον υπόλοιπο κόσμο για τον μήνα Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό, τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα μείωσης των πωλήσεων στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,3%, σύμφωνα με την Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας. Η οικονομία της Κίνας, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Από την άνοιξη, η ανάπτυξη έχει υποχωρήσει με τις τιμές των κατοικιών μειώνονται αισθητά, κλονίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών όπως αναφέρουν οι ΝΥ ΤΙΜΕS.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το εμπορικό ισοζύγιο του Αυγούστου θα ήταν ελαφρώς χειρότερο. Έρευνα του Reuters προέβλεπε ότι οι εξαγωγές θα είχαν μειωθεί κατά 9,2% τον Αύγουστο και οι εισαγωγές κατά 9%. Τον Ιούλιο οι εξαγωγές είχαν υποχωρήσει κατά 14,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πολλές πολυεθνικές εταιρείες, ιδίως μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την εξάρτηση των εφοδιαστικών αλυσίδων τους από την Κίνα, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και  οι διεθνείς εμπορικές διαμάχες έχουν ενταθεί, ιδίως μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Τα δραστικά μέτρα “για zero Covid” της Κίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και ειδικά τα εβδομαδιαία λουκέτα σε μεγάλες πόλεις όπως η Σαγκάη, η Σενζέν, η Γκουανγκζού και άλλα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα και λιμάνια, οδήγησαν σε πολλές καθυστερήσεις στη ναυτιλία.

Με τις ανησυχίες για την πανδημία να έχουν πλέον εκλείψει, τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, έχουν μετατοπίσει τα έξοδά τους προς τα ταξίδια, τα γεύματα σε εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί είχαν αποθηκεύσει βιομηχανικά προϊόντα, συχνά προερχόμενα από την Κίνα, η οποία διαθέτει με διαφορά τον μεγαλύτερο εργοστασιακό τομέα στον κόσμο. Οι τάσεις αυτές αντικατοπτρίστηκαν στα στοιχεία του Αυγούστου. Οι εξαγωγές ηλεκτρονικών υπολογιστών, μια κατηγορία στην οποία η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση εδώ και χρόνια, μειώθηκαν κατά 18,2% σε αξία συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2022. Οι εξαγωγές ιατρικών και χειρουργικών εργαλείων, οι οποίες είχαν γνωρίσει έκρηξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μειώθηκαν κατά 7,1% τον περασμένο μήνα.

Αλλά οι εξαγωγές ορισμένων προϊόντων άρχισαν να σταθεροποιούνται: Οι υπερπόντιες πωλήσεις οικιακών συσκευών, όπως ψυγεία και πλυντήρια ρούχων, οι οποίες μειώθηκαν τον Ιούλιο, αυξήθηκαν κατά 11,4% τον Αύγουστο.

Σχετικά με τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων -η Κίνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τρόφιμα από το εξωτερικό καθώς βελτιώνει τη διατροφή των πολιτών της- μειώθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι εισαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Πόσο σημαντικά είναι αυτά τα στοιχεία;

Τα στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές αποτελούν μια από τις πρώτες ενδείξεις κάθε μήνα για την πορεία της κινεζικής οικονομίας τον προηγούμενο μήνα. Η Κίνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη πολύ μεγάλων εμπορικών πλεονασμάτων κάθε μήνα ως μέσο για τη δημιουργία δεκάδων εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, και αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντικό φέτος, καθώς η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οι εξαγωγές έγιναν ακόμη πιο σημαντικές τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η Κίνα αντιμετώπισε μια απότομη επιβράδυνση στην αγορά κατοικίας, μετά από χρόνια αχαλίνωτης κερδοσκοπίας που οδήγησε τις τιμές των διαμερισμάτων στο δεκαπλάσιο ή και περισσότερο σε πολλές πόλεις. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη ήταν η τελευταία ένδειξη ότι η συνολική ζήτηση για τα αγαθά της Κίνας μπορεί να έχει αρχίσει να φτάσει στο σημείο μηδέν.

«Οι λιγότερο κακές εξαγωγές και εισαγωγές ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι ο Ιούλιος ήταν πιθανότατα η πιο σκοτεινή ώρα για την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα», δήλωσε η Λουίζ Λου, οικονομολόγος στο γραφείο της Oxford Economics στη Σιγκαπούρη, μιας εταιρείας συμβούλων. Η χώρα πάντως συνεχίζει να παραμένει μια βιομηχανική δύναμη.

Exit mobile version