Export Greece Export Greek news Το Ιράν μπορεί να εξάγει ξανά ακτινίδια στην Ινδία – Πώς και πόσο επηρεάζονται οι ελληνικές εξαγωγές;
Export Greek news

Το Ιράν μπορεί να εξάγει ξανά ακτινίδια στην Ινδία – Πώς και πόσο επηρεάζονται οι ελληνικές εξαγωγές;

Μετά από μια μεγάλη περίοδο όπου τα ακτινίδια του Ιράν είχαν απαγορευτεί στην Ινδία, τίθoνται σε εφαρμογή νέα και ανανεωμένα πρωτόκολλα τα οποία αναμένεται να αλλάξουν και πάλι τον χάρτη των εξαγωγών. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πολύ σύντομα τα ιρανικά ακτινίδια θα μπορούν να εξαχθούν ξανά στην Ινδία, γεγονός που θα είχε αντίκτυπο στις ελληνικές εξαγωγές ακτινιδίων στην περιοχή αυτή αλλά και στις ιταλικές.

Η επιβεβαίωση του άνωθεν ήρθε μετά τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας της Ινδίας που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και στην οποία αναφέρεται η άρση της απαγόρευση εισαγωγής ακτινιδίων στην Ινδία από το Ιράν, που ίσχυε από 1η Ιανουαρίου 2022.

Είναι γνωστό ότι λόγω αυτής της απαγόρευσης την περίοδο 2022/2023 (1/10/22-30/9/2023) οι εξαγωγές ακτινιδίων της Ελλάδας αυξήθηκαν από 1.631 τόνους την περίοδο 2021/2022 σε 19.678 τόνους την περίοδο 2022/2023 (μέχρι 30/6) προς την Ινδία εκμεταλλευόμενοι την απουσία Ιρανικών ακτινιδίων και την ανταγωνιστικότητα των τιμών πωλήσεώς τους έναντι άλλων προμηθευτών τους.

Σημειώνεται ότι στην Ινδία, τα ακτινίδια είναι ένα από τα τρία βασικά φρούτα που εισάγει η χώρα. Ωστόσο, η δημοτικότητα του ακτινιδίου έχει αυξηθεί δεδομένου ότι θεωρείται ένα από τα φρούτα που περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Η αντίδραση των Ελλήνων εξαγωγών

Σύμφωνα με εισαγωγείς από την Ινδία, μόνο ορισμένες ιρανικές εταιρείες έχουν την δυνατότητα να εξάγουν τα ακτινίδια από τώρα, ενώ Ιρανοί εξαγωγείς τονίζουν πως προς το παρόν μόνο ορισμένα από τα ψυγεία που έχουν εγκριθεί προηγουμένως από την ινδική κυβέρνηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξάγουν τα ακτινίδια τους στην Ινδία. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί κανόνες και κανονισμοί για αυτές τις εξαγωγές.

Η αντίδραση των Ελλήνων εξαγωγέων σε αυτή την ανακοίνωση δεν ήταν – όπως αναμενόταν – θετική, καθώς η άρση της απαγόρευσης εισαγωγής των ιρανικών ακτινιδίων στην Ινδία, θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαίρεση των ελληνικών ακτινιδίων από την ινδική αγορά.

Όπως αναφέρουν, η επισημοποίηση της απόφασης για την επαναφορά του ιρανικού ακτινιδίου στην αγορά της Ινδίας, σημαίνει αυτομάτως την εκδίωξη των ευρωπαϊκών και ακόμα πιο συγκεκριμένα των ελληνικών ακτινιδίων από την αγορά.

Επίσης αναφέρουν πως δεν είναι δυνατόν, το ιρανικό ακτινίδιο να έχει τους ίδιους κανόνες εισαγωγής στην Ινδία με το ευρωπαϊκό ακτινίδιο, καθώς οι ευρωπαϊκοί κανόνες καλλιέργειας δεν μπορούν να συγκριθούν με τις ιρανικές καλλιεργητικές πρακτικές. Οι ευρωπαϊκές πρακτικές και κανόνες της καλλιέργειας αφορούν τη βιωσιμότητα και τις χαμηλές εισροές ενώ υπάρχει μια συνεχόμενη και ισχυρή διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου των παρασίτων, την οποία ακολουθούν όλα τα κράτη μέλη προσδίδοντας έτσι προστιθέμενη αξία σε σχέση με άλλες χώρες.

Με την επαναφορά του ιρανικού ακτινίδιου στην αγορά της Ινδίας, το ελληνικό ακτινίδιο αναμένεται να αντιμετωπίσει αθέμιτο ανταγωνισμό.

Δεδομένου ότι οι τιμές των Ιρανικών ακτινιδίων είναι πολύ χαμηλές (χαρακτηριστικά το 8μηνο 2023 εισήχθησαν στην Ελλάδα 99,12 τόνοι με μέση τιμή 0,132.ευρώ /κιλό) και τα μεταφορικά λόγω γειτνίασης ελάχιστα το μόνο πλεονέκτημά μας είναι η ποιότητα και γενικότερο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ακτινιδίων μας.

Η ποιότητα των ελληνικών ακτινιδίων η απάντηση;

Όπως δήλωσε Ινδός έμπορος τα ελληνικά ακτινίδια εκτιμώνται πολύ στην Ινδία, καθώς η ποιότητα είναι υψηλού επιπέδου, ακόμη και σε σύγκριση με τα ιταλικά ακτινίδια. Η Ινδία έχει αγαπήσει την ποικιλία Hayward, καθώς ο χρόνος αποθήκευσης είναι μεγαλύτερος και μπορεί να επιβιώσει στις ακραίες θερμοκρασίες στην Ινδία.

Exit mobile version