Export Greece Export World news Βραζιλία: Τι απειλεί τα πορτοκάλια της χώρας;
Export World news

Βραζιλία: Τι απειλεί τα πορτοκάλια της χώρας;

Σε κίνδυνο βρίσκεται η παραγωγή πορτοκαλιού της Βραζιλίας λόγω της «πράσινης ασθένειας των εσπεριδοειδών» που εξαπλώνεται στη μεγαλύτερη παραγωγό φρούτων και χυμών στον κόσμο με τους παραγωγούς της χώρας να σπεύδουν να προλάβουν το ξέσπασμα μίας επιδημίας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Fundecitrus έδειξε αύξηση 56% της πιο σοβαρής ασθένειας των εσπεριδοειδών στην κύρια πορτοκαλοπαραγωγική περιοχή της Βραζιλίας, που περιλαμβάνει τμήματα των πολιτειών Sao Paulo και Minas Gerais.

Για το σύνολο της ζώνης των εσπεριδοειδών της χώρας, η επίπτωση της νόσου αυξήθηκε στο 38% από 24,4% πέρυσι, το μεγαλύτερο ποσοστό άλμα από το 2008.

«Είναι μια πολύ λεπτή στιγμή. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η σωστή διαχείριση θα είναι καθοριστική για τη μείωση των περιστατικών» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Fundecitrus, Juliano Ayres.

Τι επηρεάζει τα εσπεριδοειδή;

Στις ΗΠΑ, η Φλόριντα αντιμετώπιζε την «πράσινη ασθένεια» των εσπεριδοειδών ή αλλιώς huanglongbing, για περισσότερο από μια δεκαετία, συρρικνώνοντας την παραγωγή της πολιτείας.

Τα δέντρα που έχουν μολυνθεί παράγουν καρπούς πράσινους, δύσμορφους και πικρούς, ακατάλληλους για πώληση ως φρέσκα φρούτα ή για χυμό.

Μία από τις κύριες αιτίες της εξέλιξης της νόσου είναι η διατήρηση των μολυσμένων δέντρων σε εμπορικούς πορτοκαλεώνες, όπου δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος των ψυλλίδων, (εντόμων που παίζουν ρόλο ως φορέας των βακτηρίων που προκαλούν το πρασίνισμα).

Η ψύλλιδα γίνεται επίσης πιο ανθεκτική στα εντομοκτόνα και το ευνοϊκό κλίμα για βλάστηση βοηθά τον πληθυσμό της να αυξηθεί, αναφέρεται στη μελέτη της Fundecitrus.

«Η έλλειψη κατάλληλης εναλλαγής εντομοκτόνων με διαφορετικούς σκοπούς δράσης οδήγησε στην ταχεία επιλογή πληθυσμών ψυλλιδων που είναι ανθεκτικά σε ομάδες εντομοκτόνων και στη συνακόλουθη απώλεια αποτελεσματικότητας αυτών των προϊόντων», δήλωσε ο ερευνητής του Fundecitrus Renato Bassanezi.

Η Βραζιλία καταγράφει χαμηλές συγκομιδές τα τελευταία χρόνια, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει το huanglongbing.

Η παραγωγή πορτοκαλιού για τη σεζόν 2023/24 στη ζώνη των εσπεριδοειδών εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα 309,34 εκατομμύρια κιβώτια 40,8 κιλών, 1,55% χαμηλότερη από την παραγωγή της προηγούμενης σεζόν.

Exit mobile version