Export Greece Export Greek news Paliria: Τυλίγει 2 εκατ. ντολμαδάκια την ημέρα και ξεπερνάει το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ
Export Greek news

Paliria: Τυλίγει 2 εκατ. ντολμαδάκια την ημέρα και ξεπερνάει το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ

Χρονιά σταθμός θεωρείται για την εταιρεία Paliria το 2023, καθώς αναμένει ο τζίρος της να είναι πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είναι ο ηγέτης στην ελληνική αγορά έτοιμων γευμάτων ραφιού, με ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό και με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης χάρη στους υψηλούς στόχους που έχουν θέσει οι μέτοχοί της, η οικογένεια Σουλιώτη και το VNK Capital, του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου.

Η Paliria θεωρείται ο «βασιλιάς του ντολμά» και όχι άδικα καθώς είναι η νούμερο 1 εταιρεία παραγωγός ντολμά παγκοσμίως. Στις εγκαταστάσεις της διαλέγονται ένα-ένα τα ντολμαδόφυλλα και τυλίγονται στο χέρι καθημερινά 2 εκατ. ντολμαδάκια. Η μονάδα διαθέτει κορυφαίο σύστημα ελέγχου ποιότητας και χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυσικά υλικά και πρώτες ύλες που προμηθεύεται από τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Σουλιώτης κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ξενάγησης στο εργοστάσιο στα Πολιτικά Εύβοιας, «ορόσημο στην ιστορία μας είναι ότι φέτος ο τζίρος θα πιάσει τα 100 εκατ. ευρώ. Η φιλοδοξία μας είναι η Παλίρροια να μεγαλώνει σε όγκο και αξία περί τα 10% κάθε χρόνο και να διευρύνουμε τις πωλήσεις μας σε όλες μας τις κατηγορίες».

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα σταυροδρόμι με οργασμό επενδύσεων είτε αυτές αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό και τους πελάτες είτε τα brands και τις υποδομές μας» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κωστιάνης CEO της εταιρείας

Στα εργοστάσια της Paliria σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κίνα και Ιορδανία τυλίγονται καθημερινά 2 εκατομμύρια ντολμαδάκια τα οποία κατευθύνονται σε περισσότερες από 60 χώρες και βρίσκονται στα ράφια μεγάλων αλυσίδων όπως Lidl , Aldi, Sprouts Farmer Market καθώς και στα ράφια του αμερικάνικου κολοσσού Walmart, σε μία συνεργασία η οποία ξεκίνησε πρόσφατα.

Επενδύσεις 18 εκατ. ευρώ

Την επόμενη τριετία η εταιρεία θα προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ  οι οποίες θα αφορούν έμψυχο δυναμικό, παραγωγή νέων προϊόντων προς εξυπηρέτηση των πελατών της καθώς και  εγκαταστάσεις, ενώ στη φετινή ανάπτυξη του τζίρου συμβάλει με περισσότερα από 17 εκατ. ευρώ η βιομηχανία παραγωγής προϊόντων ζύμης, Τσαμπάσης Α.Ε.

Η Paliria προχώρησε στην εξαγορά της Τσαμπάσης στις αρχές του χρόνου φέτος και σηματοδότησε τη δημιουργία προϊόντων ζύμης για τις αγορές του εξωτερικού τόσο για τον τομέα της λιανικής.

Σύμφωνα με τον κ. Κωστιάνη: «Με την κίνηση που κάναμε στις ζύμες καλύπτουμε περίπου το 80-85% του greek recipy, παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη πρόταση ελληνικών συνταγών σε μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες στις ΗΠΑ ή σε άλλες διεθνείς αγορές».

Να σημειωθεί ότι το μείγμα πωλήσεων της εταιρείας κατανέμεται ως εξής: το 35% προέρχεται από την αγορά του ντολμά, το 25% από τις ζύμες, το 5% από τα έτοιμα φαγητά ψυγείου και το υπόλοιπο από τα όσπρια.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Παλίρροια εισήλθε το 2019 με ποσοστό 36% η VNK Capital του Βασίλη Κάτσου με όπως σημείωσε ο κ. Σουλιώτης «η είσοδος αυτή ήταν κομβικό σημείο για την πορεία της εταιρείας, είμαι τυχερός που έχω συνέταιρο τον Βασίλη Κάτσο».

Επένδυση 7 εκατομμυρίων ευρώ στο εργοστάσιο του Άργους

Η εταιρεία πρόκειται να υλοποιήσει επένδυση για την επέκταση της μονάδας παραγωγής με νέες γραμμές και αποθηκευτικούς χώρους στο εργοστάσιο του Άργους με το σύνολο της συγκεκριμένης επένδυσης να ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ ( με ενίσχυση από τον αναπτυξιακό νόμο).

H εισαγωγή της στο χώρο της κατεψυγμένης ζύμης είχε ξεκινήσει από το 2015, όταν την παραγωγή για λογαριασμό της Παλίρροιας έκανε η Αραμπατζής στη Βόρεια Ελλάδας με τη μορφή φασόν. Επιπλέον, η επιχείρηση επενδύει και στα Πολιτικά Ευβοίας ποσό 7 εκατ. ευρώ για την επέκταση της μονάδας.

Παραγωγή – Υποδομές

Στην Ελλάδα παράγεται σχεδόν το 30% των προϊόντων της Paliria. Σε ότι αφορά τα ντολμαδάκια θα πρέπει να σημειωθεί πως: Τυλίγονται περί τις 100.000 την ημέρα στα Πολιτικά Ευβοίας, και από 500.000 στο εργοστάσια της Βουλγαρίας, της Κίνας και της Ιορδανίας.

Τα προϊόντα της Paliria παράγονται σε 6 υπερσύγχρονες μονάδες, μία στην Ελλάδα, 2 στην Βουλγαρία, 2 στην Κίνα και μία στην Ιορδανία. Συνολικά, στην Paliria απασχολούνται περίπου 2.000 εργαζόμενοι και η ετήσια παραγωγική δυναμική της ξεπερνά τους 25.000 τόνους.

Στην Ελλάδα οι εγκαταστάσεις της Paliria βρίσκονται στα Πολιτικά Ευβοίας εκτείνονται σε 10.500 τ.μ. και στεγάζουν το κέντρο λειτουργίας και στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου. Σε αυτές απασχολούνται περίπου 500 άτομα, ενώ το παραγωγικό δυναμικό ανέρχεται σε 35 τόνους την ημέρα.

  • Οι εγκαταστάσεις της Paliria στη Βουλγαρία αποτελούν μια από τις σημαντικότερες μέχρι σήμερα επενδύσεις της εταιρείας στον τομέα της διεθνούς επέκτασης των δραστηριοτήτων της. Πρόκειται για μια μονάδα που ενισχύει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό της Paliria στην κατηγορία του ντολμά και έχει κρίσιμη σημασία για την ανάπτυξή της. Το εργοστάσιο καταλαμβάνει 11.500 τ.μ., απασχολεί περίπου 850 άτομα και έχει δυνατότητα παραγωγής 40 τόνων ημερησίως, στους οποίους περιλαμβάνονται χειροποίητα ντολμαδάκια, καθώς και όλα τα προϊόντα που έχουν ως βάση τη μελιτζάνα.
  • Οι εγκαταστάσεις της Paliria στη Κίνα είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της εταιρείας καθώς δίνουν τη δυνατότητα καλύτερης εξυπηρέτησης των εγγύς αγορών οι οποίες είναι ταχέως αναπτυσσόμενες.
  • Οι εγκαταστάσεις της Paliria στην Ιορδανία, αποτελούν την πιο πρόσφατη επένδυση της εταιρείας. Η αυξημένη ζήτηση σε έτοιμα γεύματα και ιδιαιτέρως σε ντολμαδάκια, οδήγησε την εταιρία στη δημιουργία μιας ακόμα σύγχρονης παραγωγικής μονάδας σε μια περιοχή που ο ντολμάς είναι μέρος της κουλτούρας της και υπάρχει τεχνογνωσία από πλευράς προσωπικού αλλά και αυξημένη καταναλωτική ζήτηση από την ευρύτερη περιοχή.

Tα οικονομικά αποτελέσματα και οι κωδικοί με μειωμένες τιμές

Το 2022 η Paliria εμφάνισε κύκλο εργασιών περίπου 76 εκατ. ευρώ από 60,7 εκατ. ευρώ το 2021, με καθαρά ενοποιημένα κέρδη 5,2 εκατ. ευρώ από 7,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Την τελευταία τριετία έχει καταγράψει αύξηση πωλήσεων 42% ενώ το 2023 θα «ακουμπήσει» τα 100 εκατ. ευρώ τζίρο διατηρώντας διψήφια ποσοστά ανάπτυξης αξίας και όγκου πωλήσεων.

Επίσης έχει ενταχθεί στα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης κι έχει στείλει στο υπουργείο λίστα 10 κωδικών με μειώσεις τιμών πάνω από 5%, από 1η Νοεμβρίου και για ένα εξάμηνο, έως 30 Απριλίου.

Exit mobile version