Export Greece Export Greek news Ελαιόλαδο: Πότε αναμένεται να υποχωρήσουν οι τιμές – Τι αναφέρει η Κομισιόν
Export Greek news

Ελαιόλαδο: Πότε αναμένεται να υποχωρήσουν οι τιμές – Τι αναφέρει η Κομισιόν

Σημαντικά μειωμένη, σε ποσοστό 20% θα είναι φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι θα είναι αυξημένη κατά 9% η σοδειά και θα φτάσει τα 1,5 εκατομμύρια τόνους η παραγωγή ελαιολάδου που προέρχεται από τις 9 μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες της Ευρώπης.

Πέρυσι η συνολική παραγωγή των ελαιοπαραγωγών χωρών της ΕΕ διαμορφώθηκε στους 1,38 εκατομμύρια τόνους, και ήταν ιστορικά η χαμηλότερη, όταν την περίοδο 2017 με 2021 η παραγωγή ήταν σημαντικά υψηλότερη στα 2,13 εκατ. τόνους ελαιόλαδο κατά μέσο όρο το χρόνο.

Την ίδια ώρα –η μικρή σχετικά παραγωγή- θα έχει ως αποτέλεσμα να συνεχιστεί το ανοδικό σπιράλ των τιμών, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2024, όπως προβλέπει η Κομισιόν. Και αυτή η άνοδος των τιμών εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την κατανάλωση ελαιόλαδου από τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που είναι τρεις από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετώπισαν προβλήματα στη φετινή παραγωγή εξαιτίας της ζεστής και ξηρής άνοιξης. Ακολούθησαν έντονοι καύσωνες το καλοκαίρι, που σε συνδυασμό με την ανομβρία, επηρέασαν την καρποφορία σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς αποτελεί και το περιορισμένο απόθεμα της περσινής παραγωγής. Φέτος η χρονιά ξεκίνησε με το μισό απόθεμα σε σχέση με το 2022. Συγκεκριμένα υπήρχαν αποθέματα 307.000 τόνοι, ενώ το 2022 «στην αποθήκη» υπήρχαν 670.000 τόνους. Σημαντική βοήθεια αναμένεται να παράσχουν οι εισαγωγές που θα φτάσουν τους 160.000 τόνους, ιδιαίτερα από την Τυνησία όπου εκεί η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη.

Οι υψηλές τιμές σε συνδυασμό με την μειωμένη παραγωγή θα επηρεάσουν και τις εξαγωγές τους επόμενους μήνες, που ήδη έχουν υποχωρήσει κατά 40% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο φέτος.

Είναι χαρακτηριστική η διαπίστωση της Κομισιόν ότι η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου από τη Χαέν της Ισπανίας, της περιοχής που παράγει την μεγαλύτερη ποσότητα σε όλο τον κόσμο, έφτασε τα 820 ευρώ στα 100 λίτρα στα τέλη Αυγούστου. Τιμή που είναι τρεις φορές υψηλότερη από το μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών και η υψηλότερη καταγεγραμμένη ιστορικά.

Η πτώση κατανάλωσης ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να είναι μειωμένη φέτος κατά 6% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα η κατανάλωση θα περιοριστεί τόσο στις χώρες της ΕΕ που δεν παράγουν ελαιόλαδο, όσο και στις παραγωγές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία κ.α.). Στις πρώτες προβλέπεται ότι η κατανάλωση θα μειωθεί στους 280.000 τόνους από τους 290.000 τόνους πέρυσι, ενώ στις υπόλοιπες η κατανάλωση θα υποχωρήσει από τους 1,02 εκατομμύρια τόνους πέρυσι στους 950.000 τόνους φέτος.

Exit mobile version