Export Greece Export Export News Ούζο: Στην κορυφή των εξαγωγών ελληνικών αλκοολούχων ποτών
Export Export News Greek news

Ούζο: Στην κορυφή των εξαγωγών ελληνικών αλκοολούχων ποτών

Σε ανοδική πορεία κινούνται οι ελληνικές εξαγωγές αλκοολούχων ποτών για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ανακάπτοντας μετά την πτώση που υπήρχε κατά το πρώτο τρίμηνο. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια ο κλάδος συνεχίζει να διατηρεί την δυναμική του, παραμένοντας από τους πλέον εξωστρεφείς. Μεγάλος πρωταγωνιστής είναι των εξαγωγών συνεχίζει να είναι το ούζο με τη Γερμανία να απορροφά τουλάχιστον το 39% των εξαγωγών, ενώ ακολουθούν Βουλγαρία και Ιράκ με 14,2% και 12,8% αντίστοιχα.

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), οι εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών σημείωσαν συνολική ποσοστιαία αύξηση σε αξία ευρώ 10,53% ( + 4,7 εκατ. ευρώ σε απόλυτες τιμές)  για το α΄ εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 .

Όσον αφορά τις οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών σε ποσότητα kg αυτές συνεχίζουν την καθοδική πορεία, καταγράφοντας συνολική μείωση -3,05% (-0,6 εκατ. κιλά σε απόλυτες τιμές).


Διάγραμμα 1: Σύγκριση εξαγωγών ελληνικών αλκοολούχων ποτών σε αξία & ποσότητα Α’ εξάμηνο (2019-2023)

Η σύγκριση με την τελευταία 5ετία καταδεικνύει φέτος διαχρονική αύξηση των εξαγωγών ελληνικών αλκοολούχων ποτών σε αξία κατά +35%, αλλά και σε ποσότητα κατά +10,5%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά την μείωση της ποσότητα των κιλών, η ανοδική πορεία της μέσης τιμής ευρώ προς κιλό συνεχίζεται. Συγκεκριμένα η μέση τιμή το 2023 αυξήθηκε +14% (19,6 % σε Τρίτες Χώρες & 13,2 % εντός ΕΕ 27), σε σύγκριση με το 2022.

Που εξάγει η Ελλάδα; 

Ως προς τους εξαγωγικούς προορισμούς τα Κράτη Μέλη της ΕΕ-27, αποτελούν σταθερά τους σημαντικότερους προορισμούς των ελληνικών αποσταγμάτων, με ποσοστό  περίπου 80% σε αξία και σε ποσότητα. Οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών εντός ΕΕ συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά (+18,8% σε αξία και + 5% σε ποσότητα) σε αντίθεση με τις εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες.

Η Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, κατέχοντας το 44,4% της ποσότητας ( 8 εκατ. κιλά) και το 39% της αξίας (19,4 εκατ. ευρώ), του συνόλου των εξαγωγών.

Στη 2η θέση βρίσκεται η Βουλγαρία και ακολουθεί το Ιράκ, με μειωμένες όμως εξαγωγές από τον Μάιο του 2023.

Ο Νόμος περί απαγόρευσης εισαγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών στο Ιράκ, έπληξε ιδιαίτερα τις ελληνικές εξαγωγές αλκοολούχων καθώς το Ιράκ αποτελεί την τρίτη σημαντικότερη χώρα προορισμού των ελληνικών αλκοολούχων ποτών και οι επιπτώσεις αυτές μεταφράζονται σε -32% (-11,4 εκατ. κιλά) σε ποσότητα και -20% (-1,6 εκατ. ευρώ) σε αξία συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2022.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί, παρουσιάζονται τα αντίστοιχα μερίδια των χωρών προορισμού των ελληνικών αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων εντός και εκτός των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Διάγραμμα 2: Οι σημαντικότερες χώρες εξαγωγής ελληνικών αλκοολούχων ποτών Α’ εξάμηνο 2023. (% αξίας)

Στην κορυφή το ούζο

Η ναυαρχίδα των ποτών παραμένει το ούζο, το οποίο παρ’ όλο που έχει να ανταγωνιστεί αντίστοιχα ποτά από χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, έχει καθιερωθεί διεθνώς λόγω της υψηλής ποιότητάς του. Μόνο την τελευταία 5ετία εμφανίζει αύξηση +50% σε αξία και +12,24% σε  ποσότητα. Ενδεικτικά για το πρώτο εξάμηνο του 2023, το 62% της αξίας και το 69% της ποσότητας του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων προήλθε από το ούζο. Η πτώση εξαγωγών του ούζου σε ποσότητα, οφείλεται κυρίως στην απαγόρευσης εισαγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών στο Ιράκ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να κατέχουν την πρωτιά σε αξία  και σε ποσότητα. Ειδικότερα την πρώτη θέση κατέχει η Γερμανία με 44% του συνόλου σε αξία ευρώ και με 49,5% σε ποσότητα (κιλά), ακολουθεί το Ιράκ με 20,2% σε αξία ευρώ και 18,7% σε ποσότητα κιλών και στη τρίτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία.

Σε ανοδική πορεία και το τσίπουρο

Οι εξαγωγές του τσίπουρου/τσικουδιάς αν και κατέχουν μικρό μερίδιο (2,54% της αξίας και 1,1% της ποσότητας) των συνολικών εξαγωγών των αλκοολούχων ποτών ελληνικής παραγωγής, αποτελούν μια συνεχώς ανερχόμενη κατηγορία. Μάλιστα την τελευταία 4ετία καταγράφουν αύξηση 86% της αξίας.

Η ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022 είναι +12% σε αξία και +4,2% σε ποσότητα.

Αναφορικά με τις εξαγωγές του τσίπουρου/τσικουδιάς εντός Ε.Ε  το πρώτο εξάμηνο εμφάνισαν σημαντική αύξηση 30% σε αξία και 16% σε ποσότητα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο 2022, ενώ μεγάλη πτώση παρουσιάστηκε στις εξαγωγές προς Τρίτες χώρες ( -27,2 % σε αξία και -30,2% σε ποσότητα) σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο 2022.

Η Γερμανία και πάλι βρίσκεται στην πρώτη θέση των εξαγωγών του τσίπουρο με μερίδιο 4,2%, του συνόλου σε αξία ευρώ, στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Κύπρος με 13,6% και στην τρίτη θέση οι ΗΠΑ με 11,3%.


Διάγραμμα 3: Εξέλιξη εξαγωγών ούζου & τσίπουρου/τσικουδιάς σε αξία 2023 vs 2021.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στατιστικά που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ, ο κλάδος της ποτοποιίας και της αποσταγματοποιίας φαίνεται να είναι ένας από τους πιο εξωστρεφείς αναδεικνύοντας την ελληνική παράδοση σε όλο τον κόσμο, ενώ αποτελεί κινητήριο δύναμη για την εγχώρια οικονομία με ανοδική πορεία στις εξαγωγές.

Exit mobile version