Export Greece Market Προβληματισμός για την αύξηση των τιμών σε σαμπουάν και αφρόλουτρα – Ο ρόλος του Φ.Π.Α
Market

Προβληματισμός για την αύξηση των τιμών σε σαμπουάν και αφρόλουτρα – Ο ρόλος του Φ.Π.Α

Συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό στους καταναλωτές οι αυξημένες τιμές των αγαθών στην αγορά, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουν πως στο εξωτερικό αντίστοιχα προϊόντα να πωλούνται σε πιο προσιτές τιμές. Μέρος του προβλήματος της ακρίβειας είναι πλέον και τα αφρόλουτρα και σαμπουάν οι τιμές των οποίων έχουν πλέον «ξεφύγει».

Ενδεικτικά ένα γαλλικής προέλευσης σαμπουάν 400ml πωλείται 30% φτηνότερα στην Αγγλία.

Συγκεκριμένα:

Ελλάδα: 6,70 ευρώ

Αγγλία: 5,20 ευρώ.

Παράλληλα στα παιδικά αφρόλουτρα η διαφορά της τιμής είναι και εδώ μεγάλη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αγγλία.

Συγκεκριμένα:

Ελλάδα: 750ml στα 6,40 ευρώ, 8.52 ευρώ/ λίτρο,

Αγγλία: 570ml στα 3,63 ευρώ, 6.35 ευρώ/ λίτρο,

Σχετικά με τα ανδρικά προϊόντα:

  • Ελλάδα: 500ml στα 5.49 ευρώ, 10.98 ευρώ/ λίτρο,
  • Αγγλία: 400ml στα 2.01 ευρώ , 5.025 ευρώ/ λίτρο,


Πόσο επηρεάζει ο Φ.Π.Α

Σύμφωνα με τη μελέτη, του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), σύγκρισης τιμών σε τυπικό καλάθι προϊόντων του νοικοκυριού στην Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο 2023, έδειξε ότι τρεις χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα (18% η Γαλλία, 11% το Ηνωμένο Βασίλειο, 12% η Ιταλία) ενώ η Ισπανία είναι στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι φθηνότερη κατά 6% με την Ελλάδα.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ για τρόφιμα και ποτά ανά χώρα. Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ είναι 13%. Ο ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο (0% ή 5%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), την Ιταλία (5% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Exit mobile version