Export Greece Export World news Πώς η Αίγυπτος εισέρχεται δυναμικά στην ΕΕ με εξαγωγές μάνγκο και γκουάβα
Export World news

Πώς η Αίγυπτος εισέρχεται δυναμικά στην ΕΕ με εξαγωγές μάνγκο και γκουάβα

Οι Αιγύπτιοι εξαγωγείς μάνγκο και γκουάβα αναμένεται να αυξήσουν την παρουσία τους στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος, σύμφωνα με την EastFruit. Τα στοιχεία για τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 δείχνουν ότι η ΕΕ εισήγαγε περισσότερα αιγυπτιακά μάνγκο και γκουάβα από ό,τι σε ολόκληρο το 2022, ενώ ο όγκος των αποστολών από την Αίγυπτο προς αυτή την κατεύθυνση έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί από το 2018.

Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2023, σχεδόν 1.500 τόνοι μάνγκο και γκουάβα εισήχθησαν από την Αίγυπτο στην ΕΕ. Πρόκειται ήδη για αριθμό ρεκόρ, καθώς ο αντίστοιχος όγκος για το 2022 ήταν λίγο πάνω από 1.300 τόνους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η περίοδος αιχμής των εξαγωγών για το προϊόν αυτό διαρκεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, το τελικό αποτέλεσμα για φέτος θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Ισπανία εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση στις εισαγωγές αιγυπτιακού μάνγκο και γκουάβα το 2023, παρόλο που δεν εισήγαγε σχεδόν καθόλου από αυτό το προϊόν πριν. Φέτος, ο όγκος των αποστολών από την Αίγυπτο στην ισπανική αγορά έχει ήδη φτάσει περίπου τους 300 τόνους.

Άλλοι βασικοί εισαγωγείς της ΕΕ είναι η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και η Ελλάδα, οι οποίες μαζί με την Ισπανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 94% των εισαγωγών μάνγκο και γκουάβα από την Αίγυπτο στην ΕΕ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023.

«Ο κύριος όγκος των εξαγωγών αυτής της κατηγορίας από την Αίγυπτο αποτελείται από φρέσκα μάνγκο, η εποχή των οποίων αρχίζει το καλοκαίρι και τελειώνει στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα. Η φρέσκια γκουάβα εξάγεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες, αποφέροντας 5-7 φορές λιγότερα έσοδα για την Αίγυπτο ετησίως από τις εξαγωγές μάνγκο. Ωστόσο, η αιγυπτιακή εξαγωγική περίοδος γκουάβα είναι μεγαλύτερη: αρχίζει στο τέλος του καλοκαιριού και διαρκεί όλο το φθινόπωρο και το χειμώνα, ενώ τελειώνει την άνοιξη του επόμενου έτους. Η χώρα εξάγει επίσης αποξηραμένα μάνγκο και γκουάβα, αλλά οι ετήσιες εξαγωγές αυτών των υποκατηγοριών σε όλες τις αγορές δεν ξεπερνούν το 1 εκατ. δολάρια», σχολιάζει ο Yevhen Kuzin, αναλυτής της αγοράς φρούτων και λαχανικών της EastFruit.

Οι χώρες της ΕΕ αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες αγορές για το μάνγκο και το γκουάβα στον κόσμο. Το 2021 εισήγαγαν 409 χιλιάδες τόνους αυτών των προϊόντων από χώρες εκτός της ΕΕ, αλλά στη συνέχεια ο αριθμός μειώθηκε ελαφρώς στους 390 χιλιάδες τόνους λόγω του πληθωρισμού των τροφίμων και της αύξησης του κόστους logistics. Φέτος, οι εισαγωγές επανήλθαν στην αύξησή τους και ο όγκος για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου (308 χιλιάδες τόνοι) έχει ήδη ξεπεράσει το αποτέλεσμα του προηγούμενου έτους για την ίδια περίοδο.

Οι πιο ελκυστικές αγορές για το μάνγκο και το γκουάβα στην ΕΕ είναι οι Κάτω Χώρες, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολλανδία επανεξάγει κυρίως μάνγκο και γκουάβα σε άλλες χώρες της ΕΕ: το 2022, με εισαγωγές 280 χιλιάδων τόνων, οι εξαγωγές τους ανήλθαν σε 220 χιλιάδες τόνους. Άλλοι εκπρόσωποι της ΕΕ έχουν επίσης αρκετά υψηλό μερίδιο επανεξαγωγής, αλλά κάθε αγορά έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Για παράδειγμα, η Ισπανία είναι μεγάλος παραγωγός μάνγκο στην Ευρώπη και τα εισάγει τόσο για να επεκτείνει τις δικές της εξαγωγές όσο και για εγχώρια κατανάλωση. Το Βέλγιο, όπως και οι Κάτω Χώρες, είναι κυρίως επανεξαγωγέας, η Γαλλία εισάγει μάνγκο και γκουάβα κυρίως από τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία και η Πορτογαλία επικεντρώνεται σε παραδόσεις από την Ισπανία, τη Βραζιλία και τις Κάτω Χώρες. Η Πορτογαλία έχει επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν κατανάλωσης μάνγκο: είναι δυόμισι φορές υψηλότερο από ό,τι, για παράδειγμα, στη Γερμανία. Η Γερμανία, παρεμπιπτόντως, προτιμά να εισάγει μάνγκο και γκουάβα έμμεσα, μέσω της Ολλανδίας ή της Ισπανίας.

Η Βραζιλία και το Περού είναι οι κύριοι προμηθευτές μάνγκο και γκουάβα στην αγορά της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας έως και το 75% των συνολικών εισαγωγών κάθε χρόνο. Άλλοι σημαντικοί εξαγωγείς βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική (Ακτή Ελεφαντοστού, Σενεγάλη, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι κ.λπ.), στη Βόρεια Αμερική και την Καραϊβική (Δομινικανή Δημοκρατία, ΗΠΑ, Μεξικό κ.λπ.), καθώς και σε διάφορες περιοχές της Ασίας (Ισραήλ, Πακιστάν, Ινδία κ.λπ.). Η Αίγυπτος δεν έχει γίνει ακόμη σημαντικός παίκτης στην αγορά της ΕΕ, αλλά το 2022 εξήγαγε περισσότερα μάνγκο και γκουάβα από ό,τι, για παράδειγμα, η Ινδία, η Κένυα ή το Μπαγκλαντές.

«Η Αίγυπτος έχει χαμηλή παρουσία στην αγορά μάνγκο της ΕΕ, καθώς οι τοπικοί εξαγωγείς εξακολουθούν να προτιμούν να συνεργάζονται με αγοραστές από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι αποστολές τους προς την ΕΕ αυξάνονται και το 2023 πέτυχαν μια σημαντική πρόοδο με ρεκόρ του όγκου εξαγωγών. Μια πολλά υποσχόμενη ευκαιρία για τους Αιγύπτιους προμηθευτές, οι οποίοι στοχεύουν στις ανεπτυγμένες αγορές, θα μπορούσαν να είναι οι τοπικές ποικιλίες μάνγκο, οι οποίες εξάγονται ελάχιστα από την Αίγυπτο και είναι άγνωστες εκτός των συνόρων της. Έχουν μια χαρακτηριστική γλυκιά γεύση και άρωμα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν καινοτομία για τους καταναλωτές της ΕΕ. Ωστόσο, αυτές οι ποικιλίες μάνγκο δεν είναι κατάλληλες για μακροχρόνια αποθήκευση και μεταφορά, οπότε μια άλλη μεγάλη πρόκληση για την Αίγυπτο θα είναι να οργανώσει την υλικοτεχνική υποδομή για την αεροπορική μεταφορά αυτών των μάνγκο», καταλήγει ο Yevhen Kuzin.

Exit mobile version