Export Greece Market Ελαιόλαδο: Γιατί αυξάνεται η τιμή του – Άνοδος 212% μέσα σε 14 μήνες
Market

Ελαιόλαδο: Γιατί αυξάνεται η τιμή του – Άνοδος 212% μέσα σε 14 μήνες

Προϊόν πολυτελείας αναμένεται να καταστεί το ελαιόλαδο, καθώς η τιμή του δεν σταματάει την ανοδική της πορεία, γεγονός που έχει οδηγήσει τους καταναλωτές να πληρώνουν τεράστια ποσά -σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια- για ένα μπουκάλι λάδι.

Οι παράγοντες για την άνοδο των τιμών είναι πολλοί: Η κλιματική αλλαγή, που έχει οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή, η μεγάλη πτώση της παραγωγής στο ελαιόλαδο της Ισπανίας (πρώτης σε παγκόσμια παραγωγή) εξαιτίας της ξηρασία καθώς η ολοένα και περισσότερο αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές.

Πώς διαμορφώθηκε η τιμή του ελαιόλαδου:

Παρακάτω μπορείτε να διαπιστώσετε τις αλλαγές στην τιμή του ελαιόλαδου τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

  • Φθινόπωρο 2022: 5,45 ευρώ – 5,75ευρώ/ λίτρο
  • Ιούλιος 2023: 6 ευρώ– 6,40ευρώ/ λίτρο
  • Αύγουστος 2023: 9,50 ευρώ – 12 ευρώ/ λίτρο
  • Νοέμβριος 2023: 12 ευρώ – 15 ευρώ/ λίτρο
  • Ιανουάριος 2024: 16 ευρώ – 17 ευρώ/ λίτρο

Με βάση τα στοιχεία αυτά υπάρχει μία άνοδος στην τιμή του της τάξεως του +212% μέσα σε μόλις 14 μήνες.

Δεν αναμένεται πτώση των τιμών – Ο ρόλος της Ισπανίας

Σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, αντιπρόεδρο της ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Ηρακλείου, «ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές στο κομμάτι της παραγωγής, δεν είχαμε ποσότητα και αυτό ανεβάζει την τιμή στα ύψη», τόνισε μιλώντας στο MEGA.  Και συνεχίζει αναφέροντας πως αν υπήρχε παραγωγή, η τιμή του ελαιόλαδου στο ράφι θα ήταν περίπου στα 6 ευρώ το μπουκάλι. «Θα ήταν στα περσινά επίπεδα, γύρω στα 5 – 6 ευρώ» λέει.

«Τα πέντε καπέλα, οι πέντε εμπορικές πράξεις που γίνονται μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή», συντελούν στην αύξηση της τιμής του λαδιού. «Για μένα, δεν εξηγείται η διαφορά όταν το 90% του ελαιόλαδου πωλήθηκε στα 5 ευρώ πέρυσι» τονίζει ο κ. Χιλετζάκης

Όπως λέει ο ίδιος, και «η είσοδος του Ισπανού στη χώρα μας ανέβασε τις τιμές και ακολουθήσαμε τις ευρωπαϊκές που κυμαίνονται σε αυτά τα επίπεδα», ενώ προβλέπει πως «η τιμή δε θα πέσει, θα ανέβει».

Φόβος των παραγωγών είναι πως εξαιτίας των υψηλών τιμών, που θα διατηρηθούν και του χρόνου όπως λέει, είναι ότι «οι καταναλωτές θα βγάλουν το λαδί από τη ζωή τους».

Exit mobile version