Export Greece Export World news Μπάιντεν: Επ΄αόριστον STOP στις νέες άδειες για σταθμούς εξαγωγής LNG
Export World news

Μπάιντεν: Επ΄αόριστον STOP στις νέες άδειες για σταθμούς εξαγωγής LNG

Στον «πάγο» βάζει και επίσημα τις άδειες και τις εγκρίσεις που αφορούν νέους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις ΗΠΑ  η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, στηρίζοντας και την Ευρώπη στην εποχή μετά την  απόφαση της τελευταίας για σταδιακό τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ένωση.

Όμως, τα συγκεκριμένα εργοστάσια έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ακτιβιστών για το κλίμα, οι οποίοι υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, πως οι αποστολές LNG παρεμποδίζουν την τελική μετάβαση σε παραγωγή ενέργειας από καθαρές πηγές.

Σχετικά με την εντολή παύσης από υπουργείο Ενέργειας της χώρας, αυτή αφορά εκκρεμείς αιτήσεις για 17 έργα που αναμένουν έγκριση προκειμένου να προχωρήσουν επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Bloomberg.

Η απόφαση του Μπάιντεν σχετίζεται πάντως με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, καθώς θέλει να κερδίσει ξανά ένα μέρος του εκλογικού σώματος, κυρίως νεότερων ψηφοφόρων, οι οποίοι απογοητεύτηκαν από την έγκριση του έργου πετρελαίου Willow της Conoco Phillips στην Αλάσκα πέρυσι.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πριν από κάθε νέα άδεια θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά η επίπτωση στην ενεργειακή ασφάλεια της Αμερικής και στο περιβάλλον. «Η παύση στις νέες εγκρίσεις LNG βλέπει την κλιματική κρίση όπως ακριβώς είναι: ως σύγχρονη υπαρξιακή απειλή».

Ενώ η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ, διευκρίνισε πως: «Η παύση δεν θα επηρεάσει τις ήδη εγκεκριμένες εξαγωγές, ούτε την ικανότητά μας να προμηθεύουμε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη, την Ασία ή άλλους αποδέκτες ήδη εγκεκριμένων εξαγωγών».

«Ποιος είναι ο αντίκτυπος της δημιουργίας μόνιμων υποδομών σε χώρες που έχουν δηλώσει ότι μπορεί να απομακρυνθούν εντελώς από τα ορυκτά καύσιμα;» αναρωτήθηκε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας για την αναθεώρηση της διαδικασίας εγκρίσεων.

Η Venture Global από την πλευρά της είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πριν από μερικές ημέρες αναφέροντας πως η απόφαση θα προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, θα έχει αντίκτυπο οικονομικών κυρώσεων και θα στείλει καταστροφικό μήνυμα στους συμμάχους μας ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η βιομηχανία του φυσικού αερίου προειδοποιεί πως η απόφαση κρύβει τον κίνδυνο να υπονομευθεί η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και να πληγούν οι προσπάθειες απογαλακτισμού των αναπτυσσόμενων χωρών από τον ρυπογόνο άνθρακα.

Όπως αναφέρει και η κοινή επιστολή 32 ομίλων προς την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου και του Κέντρου για το LNG: «Κάθε δράση για τον τερματισμό των εγκρίσεων εξαγωγών LNG θα ήταν μεγάλο λάθος, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και τους συμμάχους των ΗΠΑ, υπονομεύοντας τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους».

Exit mobile version