Export Greece What's New FYI Νέος φόρος για όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα – Ποιος ο ρόλος του
FYI What's New

Νέος φόρος για όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα – Ποιος ο ρόλος του

Woman with pink suitcase and passport with boarding pass standing on passengers ladder of airplane opposite sea with palm trees. Tourism concept

Η χώρα μας πρόκειται να εισάγει έναν νέο φόρο για τους τουρίστες στοχεύοντας στην οικονομική υποστήριξη μελλοντικών προσπαθειών ανακούφισης από καταστροφές, αντικαθιστώντας τον προηγούμενο φόρο ξενοδοχείων

Το 2023, το πανέμορφο νησί της Ρόδου, γνωστό για τις μαγευτικές παραλίες και τα αρχαιολογικά μνημεία του, πλήττεται από τρομερές πυρκαγιές οι οποίες αναγκάζουν χιλιάδες άνθρωπους να απομακρυνθούν -στην κορύφωση της ταξιδιωτικής περιόδου-, αφήνοντας τη Ρόδο να εξετάσει πώς η κρίση θα επηρεάσει τον ζωτικής σημασίας τουριστικό της τομέα, ο οποίος τροφοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της και περίπου το 20% της οικονομίας της χώρας.

Ο τουριστικός τομέας επλήγη από καύσωνες και πυρκαγιές και σε άλλους μεσογειακούς προορισμούς. Ενδεικτικό είναι πως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αλγερία και η Τυνησία μαζί έχασαν περισσότερα από 1.350 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις πυρκαγιές στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και τα ταξίδια στην Ελλάδα συνολικά δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, οι πυρκαγιές έδιωξαν τους τουρίστες από περιοχές που επλήγησαν σοβαρά με την Ρόδο να βλέπει μαζικές ακυρώσεις πτήσεων.

Επιπλέον η τεράστια καταστροφή από την καταιγίδα Daniel στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023, η οποία ήρθε μετά από ένα καλοκαίρι με καύσωνες και πυρκαγιές ρεκόρ αποτέλεσε ένα «πολύ σαφές αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής, η ποσοτικοποίηση της συμβολής της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε αυτές τις πλημμύρες αποδείχθηκε πιο δύσκολη», σύμφωνα με την επιστήμονα Friederike Otto, κλιματολόγο στο Imperial College του Λονδίνου και συνιδρύτρια του World Weather Attribution (WWA).

Σφοδρές καταιγίδες έπληξαν την Ελλάδα, προκάλεσαν πλημμύρες και οδήγησαν την αστυνομία να απαγορεύσει την κυκλοφορία στην κεντρική πόλη του Βόλου, στην περιοχή του Πηλίου και στη Σκιάθου, καθώς οι δέχθηκαν βροχοπτώσεις-ρεκόρ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι αν οι καύσωνες ή οι πλημμύρες επαναλαμβάνονταν κάθε καλοκαίρι, ο αντίκτυπος στην οικονομία θα ήταν σημαντικός και με δεδομένο ότι η τουριστική δραστηριότητα επικεντρώνεται στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, η Ελλάδα εισήγαγε έναν νέο φόρο για τους τουρίστες που θα ονομάζεται “τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση”, το οποίο στηρίζεται στην τουριστική άνθηση για την οικονομική στήριξη των μελλοντικών προσπαθειών ανακούφισης από καταστροφές και αντικαθιστά τον προηγούμενο φόρο ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι τουρίστες θα πληρώνουν το ακόλουθο ποσό ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση:

Κατηγορία – Μάρτιος έως Οκτώβριος/Νοέμβριος έως Φεβρουάριος

5 αστέρων 10 ευρώ (10,93 δολάρια) / 4 ευρώ (4,37 δολάρια)

4 αστέρων 7 ευρώ (7,65 δολάρια) / 3 ευρώ (3,28 δολάρια)

3 αστέρων €3 ($3.28) / €1.50 ($1.64)

1-2 αστέρων, βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις €1.50 ($1.64) / €0.50 ($0.55)

Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ Α.Ε: Εφημερίδα της Κυβέρνησης

Μετά την έξοδο από την κρίση χρέους το 2018, ο τουρισμός αποτελεί τον κύριο μοχλό της ελληνικής οικονομίας και παράγει περίπου το ένα τέταρτο του ελληνικού ΑΕΠ, ακόμη και αν ορισμένοι επικριτές προειδοποιούν για τις επιπτώσεις του “υπερτουρισμού” σε ορισμένα ελληνικά νησιά και των υπερβολικών τιμών σε άλλα.

Η Ελλάδα για το 2023 σημείωσε ρεκόρ καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, 22,65 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τη χώρα μας από τον Ιανουάριο έως το τέλος Αυγούστου.

Exit mobile version