Export Greece Export World news Πώς η Νέα Ζηλανδία εξάγει γαλακτοκομικά προϊόντα στην Κίνα χωρίς δασμούς
Export World news

Πώς η Νέα Ζηλανδία εξάγει γαλακτοκομικά προϊόντα στην Κίνα χωρίς δασμούς

Με τους δασμούς που είχαν επιβληθεί για το γάλα σε σκόνη να λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2023, όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Νέας Ζηλανδίας μπορούν πλέον να εισέρχονται στην Κίνα χωρίς επιπλέον κόστος από την 1η Ιανουαρίου 2024, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την ολοκλήρωση των σταδιακών δασμολογικών μειώσεων που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Το 2008, η Νέα Ζηλανδία έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα. Βάσει της συμφωνίας, οι δασμοί σε διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα που εισάγει η Κίνα από τη Νέα Ζηλανδία θα μειώνονταν χρόνο με το χρόνο και τελικά θα μηδενίζονταν το 2019. Ωστόσο, ορίστηκαν ειδικά μέτρα προστασίας για το γάλα, το γάλα σε σκόνη, το βούτυρο και το τυρί.

Μόλις ο όγκος των εισαγωγών ξεπεράσει το επίπεδο «ενεργοποίησης», ο δασμός της συμφωνίας δεν θα ισχύει πλέον. Tα μέτρα προστασίας της Κίνας για το φρέσκο γάλα, το βούτυρο και τα τυροκομικά προϊόντα έληξαν το 2021, ενώ εκείνα για το γάλα σε σκόνη διήρκεσαν μέχρι το τέλος του 2023.

Οπωσδήποτε πρόκειται για καλά νέα για τους επαγγελματίες γαλακτοκομικών προϊόντων της Νέας Ζηλανδίας. Σύμφωνα με το Reuters, τα τελευταία τρία χρόνια, η Νέα Ζηλανδία εξήγαγε κατά μέσο όρο ετησίως 1,4 εκατομμύρια τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα, αξίας περίπου 8 δισεκατομμυρίων NZ$, με το 50% των προϊόντων να αποτελούνται από γάλα σε σκόνη.

«Η κατάργηση αυτών των εναπομεινάντων δασμών αναμένεται να αποφέρει πρόσθετη ετήσια εξοικονόμηση δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων ύψους περίπου 350 εκατομμυρίων NZ$ (221 εκατομμυρίων δολαρίων)», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας, Τοντ Μακ Κλέι.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο αναλυτή γαλακτοκομικών προϊόντων Song Liang, το επηρεασμένο γάλα σε σκόνη χρησιμοποιείται κυρίως ως πρώτη ύλη από Κινέζους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων. Στο μέλλον, περισσότερες χώρες και περιοχές μπορεί να έχουν τέτοια πολιτική δασμολογικής απαλλαγής, οδηγώντας στη μείωση του κόστους των πρώτων υλών για τις κινεζικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις. Αυτό μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία της Κίνας βελτιώνοντας τις πρωτοβουλίες παραγωγής..

Exit mobile version