Export Greece Export World news Αίγυπτος: Φράουλες και πορτοκάλια στην κορυφή των εξαγωγών προς Βραζιλία
Export World news

Αίγυπτος: Φράουλες και πορτοκάλια στην κορυφή των εξαγωγών προς Βραζιλία

Σε κορυφαίο εξαγωγέα λαχανικών και φρούτων μετατρέπεται η Αίγυπτος με την Βραζιλία να αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο προορισμό. Σύμφωνα με την EastFruit, το 2023, οι Αιγύπτιοι εξαγωγείς διπλασίασαν τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών (φρέσκων και κατεψυγμένων) στη Βραζιλία.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι αιγυπτιακές εξαγωγές προς τη Βραζιλία έχουν αυξηθεί περισσότερο από 13 φορές. Το 2019, το σκόρδο ήταν το κύριο προϊόν που εξήχθη από την Αίγυπτο προς την χώρα του καφέ, με συνολικό όγκο ο οποίος δεν ξεπερνούσε τους 2,4 χιλιάδες τόνους. Όμως, μέχρι το 2023, η Βραζιλία εισήγαγε πάνω από 31 χιλιάδες τόνους λαχανικών και φρούτων από την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων κατεψυγμένων φραουλών και εσπεριδοειδών (πορτοκάλια και μανταρίνια).

Ο κύριος μοχλός που οδήγησε στην αύξηση των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών από την Αίγυπτο προς τη Βραζιλία το 2023 ήταν η εκτίναξη των εξαγωγών κατεψυγμένης φράουλας. Οι εξαγωγές αυτές αυξήθηκαν πάνω από επτά φορές σε σύγκριση με το 2022, φθάνοντας τους 16 χιλιάδες τόνους, δίνοντας στην Αίγυπτο το 86% της βραζιλιάνικης αγοράς εισαγωγών, μερίδιο που αποτελεί ρεκόρ. Έτσι, οι Αιγύπτιοι προμηθευτές ξεπέρασαν τους ανταγωνιστές τους από την Κίνα, καθώς και από κοντινές χώρες όπως η Χιλή και η Αργεντινή.

Η Αίγυπτος παρέμεινε ο κορυφαίος προμηθευτής εισαγόμενων πορτοκαλιών στη Βραζιλία για δεύτερη συνεχή χρονιά, παραδίδοντας σχεδόν 12 χιλιάδες τόνους. Οι κύριοι ανταγωνιστές της το 2013 εξήγαγαν μόνο 8,3 χιλιάδες τόνους (Ισπανία), 4,8 χιλιάδες τόνους (Ουρουγουάη), 1,1 χιλιάδες τόνους (Χιλή) και 1 χιλιάδες τόνους (Αργεντινή) στη Βραζιλία. Η Βραζιλία, παρά το γεγονός ότι είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή και εξαγωγή χυμού πορτοκαλιού, εξακολουθεί να εισάγει μεταξύ 20 και 30 χιλιάδων τόνων πορτοκαλιών κάθε χρόνο για νωπή κατανάλωση.

Εκτός από τα πορτοκάλια, η Αίγυπτος εξάγει επίσης μανταρίνια στη Βραζιλία, τα οποία με την σειρά τους σημείωσαν σημαντική αύξηση το 2023, καταγράφοντας αύξηση κατά πεντέμισι φορές σε 2,1 χιλιάδες τόνους. Ωστόσο, η Αίγυπτος εξακολουθεί να υστερεί στην κατάταξη των προμηθευτών μανταρινιών, καθώς η Ουρουγουάη και η Ισπανία εξήγαγαν πέρυσι 5,3 χιλιάδες τόνους και 4,7 χιλιάδες τόνους αυτών των φρούτων στη Βραζιλία, αντίστοιχα.

Το σκόρδο ήταν στην τέταρτη θέση των αιγυπτιακών εξαγωγών προς τη Βραζιλία το 2023, αλλά οι Αιγύπτιοι εξαγωγείς είχαν μικρότερη επιτυχία στην αγορά αυτή από ό,τι στο τμήμα των μανταρινιών. Οι εξαγωγές αιγυπτιακού σκόρδου ανήλθαν σε 1,6 χιλιάδες τόνους, με την χώρα του Νείλου να έχει ένα πολύ μικρό μερίδιο της τάξεως του 1,4% στη βραζιλιάνικη αγορά. Η Αργεντινή (87 χιλιάδες τόνοι) και η Κίνα (24 χιλιάδες τόνοι) κυριάρχησαν στην συγκεκριμένη αγορά.

Exit mobile version