Export Greece Export World news Ινδία: Αύξηση για τις εξαγωγές παρά την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα
Export World news

Ινδία: Αύξηση για τις εξαγωγές παρά την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

Παρά τις αναταράξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τις υφεσιακές τάσεις στη Δύση, οι εξαγωγές αγαθών της Ινδίας αυξήθηκαν τον Ιανουάριο του 2024, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,12% (σε ετήσια βάση) στα 37 δισεκατομμύρια δολάρια, υποστηριζόμενες από τομείς όπως τα ηλεκτρικά είδη, τα μηχανολογικά είδη και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Εισαγωγές

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,99% σε 54,41 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο του 2024, με τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, ηλεκτρονικών ειδών, άνθρακα και χρυσού να συμβάλλουν σημαντικά στην άνοδο. Το εμπορικό έλλειμμα των 17,49 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του μήνα ήταν οριακά υψηλότερο από τα 17,03 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου την Πέμπτη.

«Παρά την κρίση της Ερυθράς Θάλασσας, την ύφεση στις δυτικές οικονομίες και την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, καταφέραμε να επιτύχουμε ανάπτυξη, η οποία είναι σημαντική και όχι οριακή. Τα συγχαρητήριά μας στους εξαγωγείς (για την ανθεκτικότητά τους)», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Sunil Barthwal σε συνέντευξη Τύπου.

Κατά την περίοδο Απριλίου-Ιανουαρίου 2023-24, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,89% στα 354 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,71% στα 561 δισ. δολάρια. Το εμπορικό έλλειμμα τον Απρίλιο-Ιανουάριο 2023-24 περιορίστηκε στα 207 δισ. δολάρια έναντι 229 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο-Ιανουάριο 2022-23.

Οι εξαγωγείς ανησυχούν ότι εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί. Οι εξαγωγές δεν έχουν μειωθεί ακόμη, καθώς οι εξαγωγείς αναγκάστηκαν να εκτελέσουν τις παλιές παραγγελίες παρά τα υψηλά έξοδα αποστολής, όπως είπαν.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τη νέα συμφωνία που θα υπογραφεί με τους αγοραστές κατά τη διάρκεια του νέου οικονομικού έτους, καθώς οι εξαγωγείς έχουν απορροφήσει το βάρος του αυξημένου κόστους μεταφοράς σύμφωνα με την παλαιά συμφωνία», σύμφωνα με τον οργανισμό εξαγωγέων FIEO.

Υψηλά ναύλα

Ο υποχρεωτικός τρόπος εξαγωγής προς την Ευρώπη και τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ είναι μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, διαδρομή αρκετά μεγαλύτερη και έχει οδηγήσει σε «απίστευτα υψηλά» ναύλα, ωθώντας τους Ινδούς εξαγωγείς να συγκρατήσουν περίπου το 25% των εξερχόμενων φορτίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, πρόσθεσε η FIEO.

«Όταν συνάπτονται νέα συμβόλαια, ορισμένες χώρες που δεν επηρεάζονται από την κρίση, όπως η Κένυα και η Νότια Αφρική, μπορεί να επωφεληθούν», επισήμανε ένας εξαγωγέας με έδρα το Δελχί.

Ο υπουργός Εμπορίου εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι η ανάπτυξη θα διατηρηθεί τους επόμενους μήνες, καθώς θα συνεχιστούν οι προσπάθειες του υπουργείου του να συνεργαστεί με τους εξαγωγείς, τα ενδιαφερόμενα υπουργεία και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Είπαμε επίσης στις τράπεζες ότι θα πρέπει να δοθεί η μέγιστη δυνατή πίστωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στους εξαγωγείς μας. Η τράπεζα Exim και η ECGC ενημερώθηκαν να μην αυξήσουν τα ασφάλιστρα. Αυτή η συνολική θετική ατμόσφαιρα που δημιουργήσαμε… βοήθησε (στην προώθηση) της ανάπτυξης των εξαγωγών», δήλωσε.

Exit mobile version