Export Greece Export World news Ουκρανία: Νέο ρεκόρ εξαγωγών από την έναρξη του πολέμου
Export World news

Ουκρανία: Νέο ρεκόρ εξαγωγών από την έναρξη του πολέμου

Το υπουργείο Οικονομίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως η χώρα εξήγαγε 12 εκατομμύρια μ.τ αγαθών τον Ιανουάριο του 2024, φθάνοντας για πρώτη φορά σε μηνιαίο ρεκόρ από την έναρξη του πολέμου με την Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τον Ιανουάριο του 2022 (πριν την έναρξη του πολέμου), η Ουκρανία εξήγαγε μόλις 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους περισσότερους.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας Yuliia Svyrydenko δήλωσε πως «είμαστε πολύ κοντά στην επιστροφή στα προπολεμικά επίπεδα εξαγωγών».

Σύμφωνα με την υπουργό οι εξαγωγές αγαθών δια θαλάσσης άγγιξαν τους 8,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Επιπλέον, τον Ιανουάριο, το πρώτο πλοίο εξήγαγε αγαθά από την Ουκρανία στο πλαίσιο της ασφάλισης για κίνδυνο πολέμου, δήλωσε η Svyrydenko.

«Η ομαλοποίηση της ασφαλιστικής αγοράς στο εμπόριο αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την ανάκαμψη των εξαγωγών προϊόντων», δήλωσε.

Η ασφάλιση παρασχέθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Unity της ουκρανικής κυβέρνησης, στο οποίο συμμετέχουν η εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών Marsh McLennan και παγκόσμιες ασφαλιστικές εταιρείες με επικεφαλής την ASCOT. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη μείωση του κόστους ασφάλισης των εξαγόμενων προϊόντων, συμβάλλοντας στην αύξηση των ουκρανικών εξαγωγών.

Η συνολική κάλυψη στο πλαίσιο του προγράμματος ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια δολάρια. Το πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει τους γεωργικούς παραγωγούς να εξοικονομήσουν κατ’ εκτίμηση 3 με 4 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Η χώρα αναμένει ότι παρόμοια μέσα ασφάλισης θα εισαχθούν στο μέλλον και για άλλους τύπους εξαγωγών.

Το 2021, η Ουκρανία πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά εξαγωγών των τελευταίων 10 ετών, με προϊόντα αξίας άνω των 68 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 και μετά την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας με τη Ρωσία που είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της Μαύρης Θάλασσας, οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν κατά 25%, ανερχόμενες σε 22,7 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανέφερε η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία της Ουκρανίας.

Τον Ιούλιο του 2022, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Τουρκία και ο ΟΗΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την απελευθέρωση των εξαγωγών σιτηρών, γνωστή ως Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Μέσα σε ένα χρόνο, τον Ιούλιο του 2023, η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ουκρανία εξήγαγε σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνους γεωργικών προϊόντων σε 45 χώρες παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Τον Αύγουστο του 2023, η Ουκρανία ανακοίνωσε έναν προσωρινό διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας. Η διαδρομή δεν οδηγεί απευθείας μέσω διεθνών υδάτων στον πορθμό του Βοσπόρου, αλλά αγκαλιάζει τις ακτές της Ουκρανίας και των μελών του ΝΑΤΟ, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, επιτρέποντας στα πλοία να παρακάμπτουν τον ουσιαστικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει η Ρωσία.

Σχεδόν 15 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι αγαθών, συμπεριλαμβανομένων 10 εκατομμυρίων μετρικών τόνων γεωργικών προϊόντων, έχουν εξαχθεί μέσω του διαδρόμου από τις 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Oleksandr Kubrakov.

Exit mobile version