Export Greece Market Που κυμαίνονται οι ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά – Τι συμβαίνει με τις υψηλές τιμές
Market

Που κυμαίνονται οι ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά – Τι συμβαίνει με τις υψηλές τιμές

Αν και το κόστος παραγωγής έχει μειωθεί κατά 5,2% οι τιμές των φρούτων και λαχανικών συνεχίζουν να αυξάνονται με τις ανατιμήσεις να «τρέχουν» κατά 15%.

Οι καταναλωτές αγοράζουν σήμερα μέχρι και τρεις φορές ακριβότερα τα προϊόντα σε σχέση με την τιμή που πουλάει ο παραγωγός στο χωράφι.

Μήλα, κολοκυθάκια, μπρόκολο, μαρούλι, ντομάτα έχουν τιμές «φωτιά» και φτάνουν να πωλούνται ακόμα και σε τριπλάσια τιμή, συγκριτικά με την τιμή παραγωγού. Και αυτό συμβαίνει ενώ το ετήσιο κόστος παραγωγής έχει μειωθεί κατά 5,2%.

Ωστόσο μεσάζοντες και χονδρική απογειώνουν τις τιμές από την ώρα που τα προϊόντα φεύγουν από το χωράφι μέχρι να φτάσουν από το ράφι του σούπερ μάρκετ στο καλάθι του καταναλωτή.

Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Πεταλά, τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος: «Ο λόγος, που διατηρείται αυτή τη σταθερότητα υψηλών τιμών, έχει να κάνει με τη σημαντική ανεπάρκεια αυτών των προϊόντων και γι’ αυτό το λόγο η αύξηση της τιμής αντανακλά την έλλειψη ποσοτήτων διαθέσιμων στην αγορά».

Για παράδειγμα τα μήλα ποικιλίας Στάρκιν πωλούνται από τον παραγωγό στα 60 λεπτά το κιλό, φτάνουν στη χονδρική στα 1,10 ευρώ και στο ράφι κοστίζουν 1,45 ευρώ το κιλό.

Τα κολοκυθάκια πωλούνται προς 2,40 ευρώ το κιλό στο ράφι των σούπερ μάρκετ, όταν η τιμή παραγωγού είναι στα 80 λεπτά το κιλό. Που σημαίνει ότι ο καταναλωτής τα αγοράζει σε τριπλάσια τιμή.

Οι παραγωγοί διαθέτουν τις ντομάτες στα 80 λεπτά το κιλό, στην χονδρική πωλούνται στα 1,3 ευρώ και φτάνουν στο ράφι στα 2 ευρώ το κιλό. Δηλαδή από το χωράφι στο ράφι η τιμή της ντομάτας έχει αυξηθεί κατά 152,5% .

Πανάκριβα είναι και τα μαρούλια, με την τιμή τους να ξεκινά από τα 20 λεπτά το τεμάχιο, η χονδρική τιμή να διαμορφώνεται στα 0,35 ευρώ και τελικά πωλούνται από 65-70 λεπτά το τεμάχιο στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Που σημαίνει αύξηση 240%.

Ακριβότερα κατά 150% αγοράζουν οι καταναλωτές το μπρόκολα, σε σχέση με την τιμή στο χωράφι. Ο παραγωγός πουλάει στο 1 ευρώ το κιλό και η τιμή στο ράφι διαμορφώνεται στα 2,5 ευρώ το κιλό.

Πέρα από το γεγονός ότι σε κάποια προϊόντα η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι παραγωγοί καταγγέλλουν επίσης κερδοσκοπικά παιχνίδια από τους μεσάζοντες, οι οποίοι ανεβάζουν τις τιμές. Διότι οι τελικοί διανομείς επηρεάζουν όλη την αλυσίδα παραγωγής: παραγωγός, ενδιάμεσος, μεταποιητής, logistics.

Μάλιστα το υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο να μπει φρένο στις πλασματικές επιστροφές δήθεν ελαττωματικών προϊόντων, μέσω των οποίων μειώνονται τεχνητά οι τιμές, υποχρεώνει από την 1η Μαρτίου τα σούπερ μάρκετ να πωλούν τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρεατικά και ψάρια σε καθαρές τιμές και περιορίζει τα πιστωτικά τιμολόγια σε ποσοστό έως 39%.

Exit mobile version