Export Greece Export World news Ρωσία: Αύξηση των εξαγωγών LNG κατά 11% τον Ιανουάριο
Export World news

Ρωσία: Αύξηση των εξαγωγών LNG κατά 11% τον Ιανουάριο

Αύξηση σημείωσαν οι ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τον Ιανουάριο κατά 11% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Συγκεκριμένα η Ρωσία εξήγαγε 3 εκατ. μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου, εκ των οποίων 1,77 εκατ. τόνοι μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της LSEG αλλά και τους υπολογισμούς του Reuters.

Ωστόσο, οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν από το ρεκόρ των 3,2 εκατ. τόνων τον Δεκέμβριο. Οι αποστολές προς την Ευρώπη ήταν μειωμένες από 1,9 εκατ. τόνους τον Δεκέμβριο, αλλά αυξημένες κατά 18% από 1,5 εκατ. τόνους τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή, τεράστια σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέστειλε και επίσημα τις άδειες και τις εγκρίσεις που αφορούν νέους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις ΗΠΑ,  προκειμένου να επανεξεταστούν οι επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή και στην οικονομία.

Η εντολή παύσης από υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αφορά εκκρεμείς αιτήσεις για 17 έργα που αναμένουν έγκριση προκειμένου να προχωρήσουν.

Τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας έχουν μειωθεί από τότε που η Δύση επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, αλλά το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) εξακολουθεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στα ρωσικά ταμεία.

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν ζητήσει να απαγορευτούν οι εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου και LNG. Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η Κομισιόν δεν θα προσθέσει νέες απαγορεύσεις εισαγωγών στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς η πρόταση για το 13ο πακέτο λαμβάνει την τελική της μορφή.

Exit mobile version