Export Greece Market ΔΕΗ: Τα σχέδια της επόμενης τριετίας στην αγορά της Ρουμανίας
Market

ΔΕΗ: Τα σχέδια της επόμενης τριετίας στην αγορά της Ρουμανίας

Η ΔΕΗ στοχεύει να να γίνει ο κορυφαίος παίκτης στον τομέα της καθαρής ενέργειας και των βασικών υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας έναν ενεργειακό κανάλι που θα δίνει επιπλέον αξία σε όλες τις χώρες.

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στο Βουκουρέστι στο συνέδριο Ziarul Financiar Power Summit 24.

«Η Ρουμανία αποτελεί βασικό μέρος του στρατηγικού μας σχεδίου. Για το λόγο αυτό σχεδιάζουμε να επενδύσουμε σημαντικά σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς στη Ρουμανία και κυρίως σε νέα καθαρή δυναμικότητα και να εκσυγχρονίσουμε και να ψηφιοποιήσουμε περαιτέρω τα δίκτυα, καθιστώντας τα πιο αποδοτικά, σταθερά και ανθεκτικά ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της ενεργειακής μας μετάβασης», ανέφερε ο CEO της ΔΕΗ.

Μεγαλώνει η ζήτηση

Αναφορά και στην δυναμική πορεία του τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα έκανε ο κ. Στάσσης, αναφέροντας πως η δεκαετής κρίση που η χώρα άφησε πίσω αφύπνισε την κοινωνία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και την πολιτική σταθερότητα που έχει τα τελευταία χρόνια και αποτελεί τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη.

Τόνισε ακόμα πως και στη Ρουμανία υπάρχει οικονομική ανάπτυξη κάθε χρόνο, πολιτική σταθερότητα και όλα τα συστατικά για να αναπτυχθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, μίλησε επίσης για την πορεία της αγοράς λέγοντας ότι η ενεργειακή κρίση επιτάχυνε την ενεργειακή μετάβαση και εκτίμησε η ζήτηση θα αυξηθεί 10% μέχρι το 2030 στη Ρουμανία αλλά και στις γειτονικές χώρες.

Μιλώντας για το μοντέλο ανάπτυξης ο επικεφαλής της ΔΕΗ είπε ότι η φθηνή ενέργεια από τις ΑΠΕ είναι ο στόχος ωστόσο θα χρειαστούμε 10 με 15 χρόνια για να φτάσουμε εκεί. Στον τομέα της παραγωγής ενέργειας περιέγραψε ένα μοντέλο που  οι θερμικές μονάδες από φορτίο βάσης, μετατρέπονται σε φορτίο ευελιξίας καλύπτοντας την ανάγκη εξισορρόπησης της αγοράς μέχρι οι ΑΠΕ να καλύψουν το κενό αυτό.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και το υδρογόνο όμως οι τιμές παραμένουν υψηλές και χρειάζεται όπως τονίστηκε χθες να πέσει το κόστος στα 2 ευρώ το κιλό για να γίνει ανταγωνιστική τεχνολογία. Ο κ. Στάσσης, μίλησε επίσης και για το σχέδιο ανάπτυξης στον τομέα της αποθήκευσης και στην Ρουμανία, λέγοντας ότι είναι ένας τομέας που η ΔΕΗ έχει αναπτύξει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων σε μπαταρίες στην Ελλάδα.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας

«Είχα την τιμή να συναντήσω τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου και να του παρουσιάσω τις σημαντικές επενδύσεις που έχουμε δεσμευτεί να υλοποιήσουμε στη χώρα, σε νέα ανταγωνιστικά δίκτυα παραγωγής και διανομής καθαρής ενέργειας!

Η Ρουμανία είναι μια πολύ σημαντική αγορά για εμάς στην περιοχή, προς την κατεύθυνση των προσπαθειών μας για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την ψηφιοποίηση του τομέα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο ενεργειακός διάδρομος Ελλάδας-Ρουμανίας αποτελεί βασικό στοιχείο επιτυχίας».

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ εξαγόρασε την ENEL Ρουμανίας, αποκτώντας έτσι ισχυρό πελατολόγιο, εταιρείες διανομής ενέργειας και ανανεώσιμες.

Exit mobile version