Export Greece Export World news Γερμανία: Στο πλευρό της Γαλλίας στους περιορισμούς των εξαγωγών ενέργειας
Export World news

Γερμανία: Στο πλευρό της Γαλλίας στους περιορισμούς των εξαγωγών ενέργειας

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας (BNA) και ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς Amprion υποστήριξαν την απόφαση της γαλλικής RTE να περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, παρά τις καταγγελίες του Βελγίου. Ο γαλλικός TSO RTE περιόρισε τις εξαγωγές λόγω προβλημάτων στο δίκτυο, διατηρώντας μόνο το 40% της χωρητικότητας του δικτύου για διασυνοριακές συναλλαγές.

Υποστήριξη από τη Γερμανία

Η BNA και η Amprion εξέφρασαν τη στήριξή τους για την απόφαση της RTE:

  • BNA: Εκπρόσωπος της BNA δήλωσε στο Montel ότι δεν υπάρχει λόγος διαμαρτυρίας για τις ενέργειες της RTE, καθώς έχουν ανακοινωθεί και εφαρμοστεί τεχνικά διορθωτικά μέτρα.
  • Amprion: Εκπρόσωπος της Amprion ανέφερε στο Montel ότι δεν υπάρχει καμία έκτακτη κατάσταση για τη διαχείριση του συστήματός τους και δεν προβλέπεται αλλαγή σε αυτό.

Αντιδράσεις και Ανακοίνωση του Βελγίου

Η βελγική ρυθμιστική αρχή Creg ζήτησε κοινή γαλλο-βελγική έρευνα για τους περιορισμούς και επικοινώνησε με τη γαλλική ρυθμιστική αρχή CRE. Ωστόσο, η CRE δεν έχει δημοσιοποιήσει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το θέμα.

Επιπτώσεις στις Τιμές

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές ενέργειας από τη Γαλλία επηρέασαν τις τιμές:

  • Οι ημερήσιες τιμές της Γερμανίας τον Μάιο ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 67,21 ευρώ/MWh, παρουσιάζοντας το υψηλότερο μηνιαίο ασφάλιστρο μέχρι σήμερα σε σύγκριση με τις γαλλικές τιμές που ήταν 40,04 ευρώ/MWh.

Προειδοποιήσεις για Μελλοντικούς Περιορισμούς

Η RTE έχει προειδοποιήσει για περαιτέρω περιορισμό των εξαγωγών από τον Αύγουστο έως τα μέσα Οκτωβρίου λόγω συμφόρησης του δικτύου.

Η όλη κατάσταση υπογραμμίζει την ανάγκη για συντονισμένη και διαφανή διαχείριση των δικτύων ενέργειας στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης και προβλημάτων στο δίκτυο.

Exit mobile version