Export Greece Export World news Μείωση για τις εξαγωγές ελβετικών ρολογιών τον Μάιο
Export World news

Μείωση για τις εξαγωγές ελβετικών ρολογιών τον Μάιο

Νέα μείωση σημειώθηκε στις εξαγωγές ελβετικών ρολογιών τον Μάιο, καθώς συνεχίστηκε η πτώση της ζήτησης για premium και πολυτελή ρολόγια στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία της ελβετικής βιομηχανίας ρολογιών, οι αποστολές μειώθηκαν κατά 2,2% σε αξία, φτάνοντας τα 2,3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Μάιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές προς την ηπειρωτική Κίνα, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ, μειώθηκαν κατά 18% σε αξία χονδρικής, καθώς η πτώση στις αξίες των ακινήτων επηρέασε αρνητικά το καταναλωτικό κλίμα. Οι αποστολές προς το Χονγκ Κονγκ, σημαντικό κέντρο εμπορίας ρολογιών, σημείωσαν πτώση 23%.

Αυτοί οι αριθμοί ακολουθούν μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση για ακριβά ρολόγια μειώθηκε, μετά από την αύξηση που παρατηρήθηκε όταν έληξαν τα μέτρα περιορισμού λόγω του Covid. Οι αγοραστές πολυτελών ρολογιών έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, της ασταθούς οικονομικής ανάπτυξης και των γεωπολιτικών συγκρούσεων.

Οι ωρολογοποιοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της συνεχιζόμενης ισχύος του ελβετικού φράγκου έναντι άλλων νομισμάτων, γεγονός που έχει αυξήσει τις τιμές σε ορισμένες αγορές και έχει αποθαρρύνει τους πελάτες. Μετά από ένα ακόμη ρεκόρ το 2023, οι ελβετικές εξαγωγές ρολογιών μειώθηκαν κατά 2,5% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, φτάνοντας συνολικά τα 10 δισεκατομμύρια φράγκα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η μείωση του Μαΐου ακολουθεί μια απρόσμενη αύξηση τον Απρίλιο λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης στις ΗΠΑ. Τον Μάιο, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ παρέμειναν σταθερές.

Τα αποτελέσματα του Μαΐου αναδεικνύουν τη μείωση της ζήτησης για ρολόγια μεσαίας κατηγορίας τιμών, όπως σημείωσε ο αναλυτής της Vontobel, Jean-Philippe Bertschy. Αυτά τα στοιχεία ενδέχεται να επηρεάσουν τις προβλέψεις ανάπτυξης για την Richemont, ιδιοκτήτρια των Cartier και Vacheron Constantin, καθώς και για την Swatch Group AG, η οποία κατασκευάζει τις μάρκες Omega και Longines, ανέφερε ο αναλυτής της Citigroup, Thomas Chauvet.

«Με την υψηλή έκθεση της Richemont και της Swatch στην καταναλωτική αγορά της Κίνας, βλέπουμε καθοδικούς κινδύνους», δήλωσε ο αναλυτής της Citi. Οι μετοχές της Richemont κατέγραψαν αρχικά πτώση στη Ζυρίχη μετά την έκθεση για τις εξαγωγές, αλλά ανέκαμψαν και σημείωσαν ελαφρά κέρδη στις πρωινές συναλλαγές μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.

Οι μετοχές της Swatch Group επίσης περιόρισαν τις απώλειές τους μετά τη μείωση των επιτοκίων, κλείνοντας με πτώση 0,3% το πρωί.

Οι εξαγωγές ακριβών ρολογιών με τιμή άνω των 3.000 φράγκων παρουσίασαν μια μικρή αύξηση τον Μάιο, κερδίζοντας 0,7% σε αξία, αλλά μειώθηκαν κατά 4,9% σε αριθμό μονάδων. Οι ελβετικοί ωρολογοποιοί, όπως η Rolex και η Patek Philippe, έχουν αυξήσει τις τιμές και παράγουν πιο ακριβά ρολόγια για να διατηρήσουν τις πωλήσεις εν μέσω της ύφεσης.

Οι αποστολές ρολογιών με τιμή χονδρικής μεταξύ 500 και 3.000 φράγκων μειώθηκαν κατά 16%, ενώ οι αποστολές ρολογιών με τιμή χονδρικής κάτω των 200 φράγκων, οι οποίες ενισχύονται από τις συνεργασίες της Swatch Group AG με την Omega και την Blancpain, μειώθηκαν κατά 1,2% σε αξία.

Exit mobile version