Export Greece Export Greek news Οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί της Ελλάδας για το 2023
Export Greek news

Οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί της Ελλάδας για το 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2023, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Γερμανία ήταν οι κύριοι προορισμοί των ελληνικών εξαγωγών αγαθών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά, οι εξαγωγές αγαθών μεταξύ των χωρών της ΕΕ έφτασαν τα 4,13 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μείωση 2,4% σε σύγκριση με το 2022.

Η μακροπρόθεσμη ανάλυση των μηνιαίων δεδομένων δείχνει ότι οι εξαγωγές αγαθών εντός της ΕΕ υπέστησαν σημαντικές διακυμάνσεις λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημίας COVID-19. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εξαγωγές μειώθηκαν απότομα από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2020, αλλά ανέκαμψαν τους επόμενους μήνες, φτάνοντας στο ανώτατο σημείο τους τον Αύγουστο του 2022. Από τον Σεπτέμβριο του 2022, οι εξαγωγές άρχισαν να μειώνονται σταδιακά, φτάνοντας τα 337 δισεκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί, απεικονίζονται οι τρεις κύριοι προορισμοί των εξαγωγών αγαθών για κάθε χώρα της ΕΕ. Για την Ελλάδα, οι εξαγωγές κατευθύνθηκαν κυρίως προς την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Γερμανία.

Οι τρεις χώρες της ΕΕ που αναδείχθηκαν συχνότερα ως κορυφαίοι εξαγωγικοί εταίροι ήταν η Γερμανία (25 φορές), η Ιταλία (10 φορές) και η Γαλλία (9 φορές). Αυτό δείχνει τη σημασία αυτών των χωρών ως βασικούς εμπορικούς εταίρους εντός της ΕΕ, ενώ επιβεβαιώνει τη δυναμική των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Exit mobile version