Export Greece Export World news Πεκίνο: Περιορισμοί και δασμοί στο χοιρινό που εισάγεται από την Ε.Ε
Export World news

Πεκίνο: Περιορισμοί και δασμοί στο χοιρινό που εισάγεται από την Ε.Ε

Αντιδρώντας στις απειλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χοιρινού κρέατος.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας για την εξεύρεση λύσης αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Οι συνομιλίες επικεντρώνονται στους ισχυρισμούς των Ευρωπαίων ότι οι επιδοτήσεις στα κινεζικά προϊόντα προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Deutsche Welle.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το χοιρινό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 εισήγαγε χοιρινό αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με πάνω από τις μισές ποσότητες να προέρχονται από την ΕΕ.

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος προμηθευτής χοιρινού της Κίνας, με εξαγωγές περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ακολουθούν Κάτω Χώρες και Δανία. Ο επικεφαλής του συνδέσμου Interporc Αλμπέρτο Χεράνθ δηλώνει στο Reuters TV: «Όταν έκλεισε η ρωσική αγορά δεν διαμαρτυρηθήκαμε στην ΕΕ ή τον αρμόδιο υπουργό. Αντίθετα, προχωρήσαμε παρακάτω επιδιώκοντας τη διαφοροποίηση. Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε και τις νέες προκλήσεις, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να μετατρέψουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες».

Πωλητές σε ντελικατέσεν και καταστήματα  στην Ιταλία, που εξειδικεύονται στο χοιρινό κρέας δηλώνουν στο Reuters TV ότι δεν ανησυχούν για τις εξαγωγές στην Κίνα. Ένας από αυτούς είναι ο Μπρούνο, ο οποίος εργάζεται σε κατάστημα στη Ρώμη και λέει: «Δεν πιστεύω ότι τα μέτρα από το Πεκίνο θα επηρεάσουν τις ιταλικές εξαγωγές. Εμείς πουλάμε μεγάλες ποσότητες χοιρινού κρέατος και κονσερβοποιημένων προϊόντων σε πολλές χώρες του κόσμου».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε, τέλος, ότι η ΕΕ θα διασφαλίσει πως οποιαδήποτε έρευνα θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Exit mobile version