Export Greece Market Eurostat: Στο 2,5% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο
Market

Eurostat: Στο 2,5% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Η δεύτερη εκτίμηση της Eurostat για τον ετήσιο πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Ιούνιο τον δείχνει ελαφρώς υψηλότερο, φτάνοντας στο 2,5%, σε σύγκριση με την πρώτη πρόβλεψη που ήταν 2,4%. Στην ευρωζώνη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,5%, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, επιβραδύνοντας ελαφρώς από το 2,6% του Μαΐου.

Η Eurostat ενημέρωσε ότι στην Ελλάδα ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο αυξήθηκε στο 2,5% ετησίως, ελαφρώς υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση του 2,4% και από τον Μάιο. Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1% μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου, όπως είχε αρχικά αναφερθεί.

Στην ευρωζώνη, σημειώθηκε μικρή αναθεώρηση στο δομικό πληθωρισμό, ο οποίος παρουσίασε αύξηση 0,4% μηνιαίως, αντί για το 0,3% που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Σε ετήσια βάση, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και του αλκοόλ, και στον οποίο εστιάζει η ΕΚΤ για τις μελλοντικές πληθωριστικές τάσεις, επιβεβαιώθηκε στο 2,9%.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6% ετησίως, μειωμένος από το 2,7% τον προηγούμενο μήνα. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (0,5%), την Ιταλία (0,9%) και τη Λιθουανία (1,0%), ενώ τα υψηλότερα καταγράφηκαν στο Βέλγιο (5,4%), τη Ρουμανία (5,3%), την Ισπανία και την Ουγγαρία (3,6%).

Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαεπτά κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε εννέα. Τον Ιούνιο του 2024, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ευρωζώνης προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,84 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,48 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,17 π.μ.) και την ενέργεια (+0,02 π.μ.).

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η δυναμική του πληθωρισμού επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως οι παγκόσμιες τιμές των πρώτων υλών, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών. Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας ενδέχεται να επηρεάσουν περαιτέρω τις πληθωριστικές τάσεις στο μέλλον.

Exit mobile version