Export Greece Market ΙΟΒΕ: Κομβική για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας η βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών
Market Special Report

ΙΟΒΕ: Κομβική για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας η βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών

Η θετική επίδραση του κλάδου Τροφίμων και Ποτών σε κρίσιμους δείκτες ανάπτυξης και σημαντικά ευρήματα για τον ρόλο του στον τομέα των τυποποιημένων τροφίμων, ιδίως την τελευταία τετραετία εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, αναδείχθηκαν από δύο μελέτες του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Η πρώτη μελέτη επικεντρώνεται στον θετικό αντίκτυπο της βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην ελληνική οικονομία, υποστηρίζοντας 163.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Η δεύτερη μελέτη αναλύει τον πληθωρισμό στα είδη διατροφής στην Ελλάδα, καταδεικνύοντας ότι η εγχώρια παραγωγή τροφίμων έχει διατηρήσει σταθερότερο ρυθμό αύξησης των τιμών από το 2020 σε σχέση με τα εισαγόμενα τρόφιμα. Οι μελέτες βασίστηκαν σε στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, από τα οποία προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ για την επίδραση της βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην ελληνική οικονομία, ο κλάδος αυτός είναι ο σημαντικότερος στη μεταποίηση και στην ευρύτερη οικονομία της χώρας, με ποσοστό 24,4% της συνολικής αξίας παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία.

Παράλληλα, η βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στον τομέα της εγχώριας μεταποίησης, απασχολώντας το 40% των εργαζομένων, εκ των οποίων σχεδόν 4 στους 10 είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, υποδεικνύοντας τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, η ελληνική βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών είναι από τους κορυφαίους επενδυτές σε έρευνα και ανάπτυξη, με τις ετήσιες επενδύσεις να αντιπροσωπεύουν το 10,9% της συνολικής δαπάνης για έρευνα και ανάπτυξη στη μεταποίηση, μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Στην καινοτομία, η ελληνική μεταποίηση τροφίμων και ποτών κατατάσσεται 4η στην Ευρώπη, μαζί με χώρες όπως η Δανία, η Εσθονία και η Φινλανδία.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, η ελληνική βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών σημείωσε αύξηση 12,6% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, ξεπερνώντας τα 6,8 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντας την ποιότητα και τη διαφοροποίηση των εγχώριων προϊόντων.

Στη μελέτη του ΙΟΒΕ για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα στην Ελλάδα, αναλύθηκαν στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού τροφίμων, αποδεικνύοντας ότι:

  • Ο πληθωρισμός των τυποποιημένων τροφίμων, εξαιρουμένου του ελαιόλαδου, ήταν -0,8% τον Μάιο του 2024, δείχνοντας τάσεις σταδιακής αποκλιμάκωσης από τις αρχές του έτους.
  • Εξαιρώντας το ελαιόλαδο, οι τιμές των τυποποιημένων τροφίμων παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες από τον Μάρτιο του 2023.
  • Οι τιμές των παραγόμενων τροφίμων αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό από τα εισαγόμενα τρόφιμα από το 2020, δείχνοντας ότι η εγχώρια παραγωγή απορρόφησε πιο ομαλά τις αυξήσεις κόστους.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ιωάννης Γιώτης, σχολίασε ότι οι μελέτες επιβεβαιώνουν τη σημασία της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών ως πυλώνα της ελληνικής μεταποίησης και επένδυση υψηλής απόδοσης για τη χώρα. Επεσήμανε επίσης ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό τροφίμων και ποτών όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, τόνισε τη σημασία του κλάδου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι με νέες επενδύσεις και ενίσχυση της καινοτομίας, ο κλάδος μπορεί να συμβάλει τόσο στην αύξηση των εξαγωγών όσο και στη διατήρηση χαμηλών τιμών στα τρόφιμα.

Μπορείτε να βρείτε τις μελέτες ΕΔΩ και ΕΔΩ

Exit mobile version