Export Greece Export World news Κίνα: Έρευνα αντιντάμπινγκ για το εισαγόμενο χοιρινό κρέας της ΕΕ – Ένταση στις εμπορικές σχέσεις
Export World news

Κίνα: Έρευνα αντιντάμπινγκ για το εισαγόμενο χοιρινό κρέας της ΕΕ – Ένταση στις εμπορικές σχέσεις

Το Πεκίνο ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για ορισμένα προϊόντα χοιρινού κρέατος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγες ημέρες μετά την αύξηση των δασμών που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στα κινεζικά οχήματα.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το εισαγόμενο χοιρινό κρέας και τα υποπροϊόντα του που προέρχονται από την ΕΕ. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών, αν και θα μπορούσε να παραταθεί για άλλους έξι μήνες, δήλωσε το υπουργείο.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα δήλωσε ότι η έρευνα της ΕΕ για το χοιρινό κρέας ήταν αντίποινα του Πεκίνου για τους πρόσφατους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

“Δεν θα είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα που ανακοινώνεται σε μια χώρα δικαιοδοσίας απαντάται με το ίδιο νόμισμα, οπότε ενόψει της έρευνας της ΕΕ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυτό δεν αποτελεί έκπληξη”, δήλωσε εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη στο CNBC.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι η έρευνα ξεκίνησε για πρώτη φορά με επίσημη καταγγελία από έναν εγχώριο βιομηχανικό όμιλο, την China Animal Agriculture Association.

Μια ερευνητική αρχή διαπίστωσε ότι το αίτημα πληρούσε τα κριτήρια για την έναρξη έρευνας σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία και τη νομοθεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αντίγραφο της καταγγελίας που κοινοποίησε το Υπουργείο Εμπορίου κατηγόρησε τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος της ΕΕ ότι δημιούργησε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και επωφελήθηκε από μεγάλες επιδοτήσεις, γεγονός που, όπως είπε, επηρέασε την εγχώρια βιομηχανία χοιρινού κρέατος της Κίνας.

Η διατύπωση της αίτησης αντανακλούσε παρόμοιες κατηγορίες από δυτικούς αξιωματούχους και βιομηχανίες που πρόσφατα στόχευαν τις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων και ηλιακής ενέργειας της Κίνας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς κατά των επιδοτήσεων ύψους έως και 38% στα εισαγόμενα κινεζικά αυτοκίνητα μετά από έρευνα.

Τον Μάιο, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμό 100% στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών συσκευών, από 25% δασμούς προηγουμένως. Οι κινεζικοί ηλιακοί συλλέκτες είδαν τον εισαγωγικό φόρο να διπλασιάζεται – από 25% σε 50%, ενώ οι δασμοί στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο τριπλασιάστηκαν.

Το Πεκίνο επέκρινε την κίνηση της ΕΕ, με εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει την Πέμπτη ότι το Πεκίνο θα λάβει “όλα τα απαραίτητα μέτρα” για να υπερασπιστεί τα εμπορικά του συμφέροντα, καθώς και τους κανόνες του ΠΟΕ και τις αρχές της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση της έρευνας προκάλεσε ανησυχία στη βιομηχανία χοιρινού κρέατος της ΕΕ, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο.

Το Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων της Δανίας δήλωσε στο Reuters ότι η βιομηχανία του θα πληγεί σκληρά εάν η Κίνα περιορίσει τις εισαγωγές ευρωπαϊκού κρέατος.

Εν τω μεταξύ, η Ισπανία – ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος της ΕΕ στην Κίνα – κάλεσε τους αξιωματούχους της ΕΕ να βρουν μια γρήγορη λύση για να αποτρέψουν τους επιζήμιους δασμούς, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Στελέχη της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας χοιρινού κρέατος καλούν σε διάλογο με την Κίνα

Αξιωματούχοι, αλλά και στελέχη της εφοδιαστικής αλυσίδας χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν σε διάλογο με την Κίνα, μετά την έναρξη από το υπουργείου Εμπορίου της Κίνας μιας έρευνας αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την ΕΕ. Η έρευνα, είναι διάρκειας ενός έτους κι ενεργοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου, μετά από ένα αίτημα της Ένωσης Ζώων και Γεωργίας της Κίνας (CAAA).

H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών χοιρινού κρέατος για την Κίνα, με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού και σχετικών προϊόντων να καταγράφονται στα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια (3,08 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2023.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και παραγωγοί χοιρινού εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την πιθανότητα επιβολής δασμών αντιντάμπινγκ από την Κίνα στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού, καθώς η εφαρμογή μέτρων αυτού του τύπου, μπορεί να προκαλέσει “ σοβαρό πλήγμα” στον αναφερόμενο τομέα.

Exit mobile version