Export Greece Exhibitions Enterprise Greece Στα εγκαίνια της Anuga ο Λ. Αυγενάκης: Η Ελλάδα είναι παντού – Συγχαρητήρια στον Enterprise Greece – Επαφές με την ελληνική κοινότητα
Enterprise Greece Exhibitions

Στα εγκαίνια της Anuga ο Λ. Αυγενάκης: Η Ελλάδα είναι παντού – Συγχαρητήρια στον Enterprise Greece – Επαφές με την ελληνική κοινότητα

Στην έναρξη της κορυφαίας εμπορικής έκθεσης τροφίμων και ποτών στον κόσμο, Anuga 2023, έδωσε το παρόν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε από τον Γερμανό Υπουργό Τροφίμων και Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ, με τον οποίο ο Έλληνας Υπουργός είχε αργότερα συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας τον ευχαρίστησε και πάλι για την αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Ελλάδα, στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, όπου συζητήθηκε η ανάγκη βοήθειας προς την Ελλάδα και τη Θεσσαλία που επλήγη από την πρόσφατη κακοκαιρία «Ντάνιελ» στις αρχές Σεπτέμβρη.

Κάτω από τη «στέγη» της Διεθνής Εκθέσης Anuga, οι χιλιάδες επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις καινοτομίες και τις νέες τάσεις στην παγκόσμια αγορά του κλάδου με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της διοργάνωσης, η Ελλάδα θα έχει δυναμική παρουσία για ακόμα μια χρονιά στη διοργάνωση, με τους Έλληνες εκθέτες να πετυχαίνουν ένα ακόμη ρεκόρ συμμετοχών καθώς η χώρα μας εκπροσωπείται από 269 εκθέτες κι έχουν κοινό στόχο την προβολή των μοναδικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα, ως αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού!

Συγχαρητήρια στον Enterprise Greece

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης «αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Enterprise Greece, που κατανοώντας το ειδικό βάρος της ευρωπαϊκής αγοράς για τις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών, έχει οργανώσει την πλέον εντυπωσιακή εθνική συμμετοχή των τελευταίων ετών».

Ακόμα ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως οι 269 Έλληνες εκθέτες της φετινής διοργάνωσης προβάλλουν δυναμικά τα μοναδικά προϊόντα, το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο και την εξωστρέφεια της ελληνικής αγοράς.
Είναι ευτύχημα που η ανάγκη δημιουργίας ενός βιώσιμου μέλλοντος γίνεται σταδιακά, καθολικά αντιληπτή, ζήτημα που συζητήσαμε εκτενώς στη συνάντηση που διοργάνωσε ο Enterprise Greece.

Επίσης ο Υπουργός ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα συγκινημένος καθώς είδε εκθέτες από τον Θεσσαλικό κάμπο που γνωρίζει ότι έχουν υποστεί ζημιές, αλλά παρά τις δυσκολίες κατάφεραν να παραστούν στην έκθεση στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας. «Είναι πολύ συγκινητικό αυτό και τους αξίζουν πολλά μπράβο, γιατί αυτοί είναι η Ελλάδα που εμείς επενδύουμε, αυτή είναι η Ελλάδα κι αυτοί είναι οι Έλληνες που πραγματικά αξίζει τον κόπο να δουλέψουμε διπλά και τριπλά για να μπορέσουμε να πάμε τη χώρα μας ψηλότερα» υπογράμμισε.

Τα προβλήματα στη Θεσσαλία

Όσον αφορά την ομαλή τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας ο κ. Αυγενάκης αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν ορισμένα προβλήματα καθώς η Θεσσαλία παράγει το 23% της φυτικής και το 18% της ζωικής παραγωγής, αλλά υπάρχει πρόνοια για την κάλυψη του κενού. Ανέφερε επίσης την έντονη και συνεχή παρουσία του ελληνικού κράτους που έμπρακατα στηρίζει τους παραγωγούς και στη Θεσσαλία, και στη Φθιώτιδα, και στον Έβρο και στην Εύβοια.

Στάθηκε επίσης στο γεγονός πως ήδη η κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα από το 24% στο 13%, ενώ ενέταξε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής αποζημιώνοντάς τους για ζημιές που έχουν υποστεί στον εξοπλισμό τους. Παράλληλα, είπε, ότι το ΥΠΑΑΤ μερίμνησε και για την αποζημίωση όσων παραγωγών δεν ήταν υποχρεωμένοι από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ να ασφαλίσουν την παραγωγή τους και για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν 15,8 εκατ. ευρώ, ενώ θα αποζημιωθούν και οι παράκτιοι αλιείς Μαγνησίας, Λάρισας και Σποράδων.

Γιατί να επιλέξει κανείς τα ελληνικά προϊόντα;

Στο ερώτημα γιατί οι ξένοι καταναλωτές να επιλέξουν τα ελληνικά προϊόντα, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε πως τα προϊόντα από την Ελλάδα, λόγω της εξαιρετικής ποιότητάς τους δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό.

«Είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μας έχει δώσει ρητή εντολή και εμείς την τηρούμε: Να στηρίξουμε το νοικοκύρη Έλληνα παραγωγό, τον νοικοκύρη Έλληνα μεταποιητή, τον νοικοκύρη Έλληνα εξαγωγέα και γι΄ αυτό είμαστε υποστηρικτές των διεπαγγελματικών, κάτι το οποίο έχει ατονήσει. Μόλις βρούμε λίγο το ρυθμό μας και βάλουμε σε μια σειρά τα πράγματα στη Θεσσαλία το επόμενο θέμα είναι οι διεπαγγελματικές. Να υπάρχουν δηλαδή στο ίδιο τραπέζι ο παραγωγός και όλοι οι ενδιάμεσοι μέχρι τον εξαγωγέα, ώστε να υπάρχει μια συζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν σε όλα τα στάδια. Είναι στόχος, είναι επιδίωξη και θα το πετύχουμε, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα γίνουμε και καλύτεροι, αλλά και πιο ανταγωνιστικοί».

Συνάντηση με την ελληνική κοινότητα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας. Όπως επισήμανε ο κ. Αυγενάκης, η ελληνική κοινότητα της Κολωνίας προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο τον ελληνισμό στη μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στα τελευταία τέσσερα χρόνια, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα η χώρα μας να αποπνέει ασφάλεια και αξιοπιστία σε όλα τα επίπεδα και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση μέσα από τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε από το brain Drain να περάσουμε στο Brain Gain.

Exit mobile version