Export Greece Exhibitions Enterprise Greece Stiliaras Honey: Το υπέροχο μέλι από τη Ναυπακτία στην κορυφαία διεθνή έκθεση
Enterprise Greece Exhibitions Let's Talk

Stiliaras Honey: Το υπέροχο μέλι από τη Ναυπακτία στην κορυφαία διεθνή έκθεση

Το ExportGreece ήταν παρόν στην κορυφαία έκθεση τροφίμων και ποτών στο κόσμο, την Anuga 2023 και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες παραγωγούς οι οποίοι συμμετείχαν στην έκθεση με σκοπό την ανάδειξη των προϊόντων τους και της εταιρείας τους. Σε αυτά τα πλαίσια συνομιλήσαμε με τον κ. Στυλιάρα, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της STILIARAS HONEY από τη Ναυπακτία.

  • Καλησπέρα σας κύριε Στιλιαρά, πείτε μας δύο λόγια για την εταιρεία σας. 

Το όνομα της εταιρείας μας είναι STILIARAS HONEY. Τα προϊόντα μας είναι μέλι και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Βιολογικό και συμβατικό. Στα βιολογικά έχουμε κωδικούς με έλατο, βελανιδιά, δάσος των ανθέων και πεύκο.  Στα συμβατικά έχουμε έλατο με άνθη, θυμάρι,  βελανιδιά, πεύκο με μαστίχα. Οι συσκευασίες μας είναι 300g, 450g.  Έχουμε επίσης και μικρότερες συσκευασίες, 30g για ξενοδοχεία και σε 8g για καφετέριες και ξενοδοχεία.

  • Η εταιρεία σας κάνει εξαγωγές;

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012, και από τα πρώτα χρόνια κάνουμε εξαγωγές σε αρκετές χώρες με μικρές ποσότητες. Ενδεικτικά εξάγουμε στην Γερμανία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στην Ιαπωνία.

  • Σε τι ποσοστό επί του τζίρου αντιστοιχούν οι εξαγωγές;

Επί του τζίρου είναι περίπου στο 20-30%. Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε στο 80% από τις εξαγωγές και 20% από την εγχώρια αγορά. Η εταιρεία μας έχει εξαγωγικό χαρακτήρα και εκτός αυτού έχει έχουμε φτιάξει μια σύγχρονη εγκατάσταση, μόνο και μόνο για το συσκευαστήριο.

  • Οι εγκαταστάσεις σας είναι ιδιόκτητες; 

Ναι είναι δικές μας και βρίσκονται στη Δάφνη Ναυπακτίας, επίσης έχουμε μπει δύο φορές σε πρόγραμμα «LEADER» και έχουμε φτιάξει ένα χώρο που είναι επισκέψιμος για παιδιά, για τους πολίτες και ένα μικρό συνεδριακό κέντρο στο οποίο μπορούμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας και φυσικά να γίνεται και η γευσιγνωσία από γκρουπ που θα έρχονται.

  • Συμμετέχετε γενικά σε εκθέσεις; 

Έχουμε συμμετάσχει σε εκθέσεις στη Μεγάλη Βρετανία πριν τον κορονοϊό και στην Ελλάδα σε εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Φυσικά έχουμε παρουσία και στις τοπικές εκθέσεις που γίνονται στην περιοχή μας.

  • Έχετε κάποιο καινούργιο προϊόν φέτος στην Anuga;

To πεύκο με μαστίχα, ένα εξαιρετικό βιολογικό προϊόν. Επίσης και μια σειρά από βιολογικά προϊόντα που φτιάξαμε με ετικέτα για εξαγωγή στην Αμερική.

  • Εδώ με ποια περιφέρεια έχετε έρθει;

Έχουμε έρθει με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

  • Τι σας καλύπτει το Επιμελητήριο; Πώς σας βοηθάει να παραστείτε στην έκθεση;

Είναι μία σημαντική βοήθεια καθώς αν η συμμετοχή μας κοστίζει 1.700 ευρώ ένα μεγάλο μέρος θα το δώσει το Επιμελητήριο και η Περιφέρεια. Από τα πρώτα χρόνια που έχουμε αρχίσει να δραστηριοποιούμαστε, πήραμε μέρος σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς σε Ιταλία και στην Αγγλία, στους οποίους τα προϊόντα μας έχουν λάβει τουλάχιστον 12 βραβεία.

  • Ποιο είναι το μέλι που θεωρείται «ναυαρχίδα», ποιο μέλι είναι αυτό που ζητάνε περισσότερο στο εξωτερικό; 

Το έλατο και η βελανιδιά. Το έλατο είναι ο βασιλιάς της περιοχής μας, το καλύτερο μέλι. Η βελανιδιά από την άλλη είναι ένα μέλι το οποίο είναι ανερχόμενο καθώς τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου κατατάσσει το μέλι της βελανιδιάς σε αντιοξειδωτικά, στην πρώτη θέση παγκοσμίως, πολύ πιο πάνω από το παγκοσμίως φήμης μέλι ΜΑΝΟΥΚΑ.

  • Τα προϊόντα σας που μπορούμε να τα βρούμε;

Βρίσκονται στα καλύτερα καταστήματα στη Ναύπακτο, αλλά και στην Αθήνα, σε delicatessen και σε βιολογικά καταστήματα.

  • Θα κάνετε και κάποιο e-shop; Αν ναι, πότε θα είναι διαθέσιμο;

Δεν έχουμε ακόμα προγραμματίσει πότε θα το φτιάξουμε. Καθώς ναι μεν έχουμε το site και την αρχική υποδομή αλλά θα πρέπει να έχουμε τέλεια οργάνωση για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.

Exit mobile version