Export Greece Export Export News Φέτα: Τι συμβαίνει με τις πωλήσεις και τις εξαγωγές; Πού θα φτάσει η τιμή της
Export Export News Market

Φέτα: Τι συμβαίνει με τις πωλήσεις και τις εξαγωγές; Πού θα φτάσει η τιμή της

Αντιμέτωποι με συνεχόμενες αυξήσεις είναι οι καταναλωτές της φέτας σε Ελλάδα και εξωτερικό με την τιμή του αγαπημένου τυριού στα ράφια των σούπερ-μάρκετ να φτάνει τα 10 ευρώ έως 17 ευρώ το κιλό ενώ η βιολογική αγγίζει τα 20 ευρώ/κιλό.

Με το ράλι της τιμής να μην σταματάει, ενώ οι εξαγωγές μειώνονται, οι καταναλωτές επιλέγουν πολλές φορές «υποκατάστατα» της φέτας όπως είναι το λευκό τυρί ή τυριά του εξωτερικού.

Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο καθώς και στο εξωτερικό οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα. Συγκεκριμένα η τιμή της φέτας στη Γερμανία κυμαίνεται από 12 ευρώ έως 19 ευρώ, στη Σουηδία στα 19 ευρώ ενώ στην Αυστραλία στα 25 ευρώ.

Μείωση των εξαγωγών αλλά αύξηση των εσόδων

Αποτέλεσμα της ακρίβειας είναι να μειώνονται οι εξαγωγές φέτας. Παρολαυτά αν και οι εξαγωγές μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 2,77%, τα έσοδα λόγω της αύξησης των τιμών παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 22,40%.

Ενδεικτικό της μείωσης των εξαγωγών είναι πως στην αγορά της Βρετανίας υπάρχει μείωση 4.6%, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα για τις εξαγωγές είναι η πτώση προς της αγορά της Αυστραλίας όπου η μείωση των εξαγωγών φέτας αγγίζει το 30%.

Οι καταναλωτές στο εξωτερικό όπως και στην Ελλάδα μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στην αύξηση των τιμών στρέφονται σε δύο άλλες επιλογές είτε σε τυριά από το εξωτερικό που κυκλοφορούν με την ονομασία φέτα παρόλο που δεν είναι ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα, είτε επιλέγουν λευκά τυριά.

Πάντως η μείωση των πωλήσεων της φέτας, έχει συμπαρασύρει και το λευκό τυρί καθώς σύμφωνα με στοιχεία, το «υποκατάστατο της φέτας» κοστίζει σήμερα στα σουπερμάρκετ από 6,9 ευρώ έως 10 ευρώ, ενώ μόλις ένα χρόνο πριν η αξία του κυμαινόταν από 5 μέχρι 6,5 ευρώ.

Μεγάλες οι αυξήσεις στα γαλακτομικά

Πέρα από τη φέτα, οι συνολικές αυξήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υπερβεί το 10% ενώ πλέον αγγίζουν το 12%. Συγκεκριμένα από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο, το γάλα σημείωσε αύξηση της τάξεως του 2% χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος.

Προβλήματα νοθείας

Ακόμη ένα πρόβλημα είναι αυτό της νοθείας και όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος, «υπάρχουν ζητήματα νοθείας. Για παράδειγμα αντί να υπάρχει στη φέτα γίδινο γάλα 30% και πρόβειο 70%, κάποιοι βάζουν 10-20% γίδινο και αγελαδινό που είναι πιο φτηνό και το βαπτίζουν “φέτα”. Δεν δικαιολογούνται αυτή τη στιγμή αυξήσεις, καθώς η φέτα που είναι στην αγορά έρχεται από αποθέματα τριών μηνών πίσω»

Exit mobile version