Export Greece Exhibitions Exhibitions News Nordic Organic Food Fair και Eco Living Scandinavia: Γιόρτασαν την τεράστια επιτυχία στο Μάλμε
Exhibitions Exhibitions News

Nordic Organic Food Fair και Eco Living Scandinavia: Γιόρτασαν την τεράστια επιτυχία στο Μάλμε

Η Nordic Organic Food Fair και η Eco Living Scandinavia ολοκληρώθηκαν με θριαμβευτικό τρόπο, αναδεικνύοντας την αξιοσημείωτη σημασία των τομέων της βιώσιμης ανάπτυξης και των βιολογικών τροφίμων στην περιοχή της Σκανδιναβίας. Η 11η διοργάνωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις 15-16 Νοεμβρίου, υποδέχτηκε 3510 συμμετέχοντες.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο MalmoMässan, αποδείχθηκε σημαντική βάση για τους επαγγελματίες του κλάδου και τους αγοραστές, προκειμένου να ανακαλύψουν τις τελευταίες καινοτομίες, να δικτυωθούν και να εφαρμόσουν νέες ιδέες για τις επιχειρήσεις τους. Η έκθεση περιλάμβανε 450 εταιρείες σε 5 βασικούς τομείς – που εκτείνονται σε θέματα φυσικής υγείας και ομορφιάς, βιολογικών τροφίμων και ποτών, φιλικών προς το περιβάλλον οικιακών προϊόντων και προϊόντων φυτικής προέλευσης.

«Είμαι ενθουσιασμένη με τη συγκλονιστική θετική ανταπόκριση που είχαμε κατά τη διάρκεια της Eco Living Scandinavia και της Nordic Organic Food Fair», δήλωσε η Διευθύντρια της εκδήλωσης, Melina Viking. «Παρόλο που ο κλάδος έχει βιώσει κάποιες δύσκολες στιγμές, η γεμάτη ζωντάνια έκθεση ήταν γεμάτη καινοτομία και επιχειρήσεις, γεγονός που ενισχύει τη σημασία του κλάδου μας για ένα πιο πράσινο και υγιές μέλλον. Ευχαριστούμε τους εκθέτες μας, τους συμμετέχοντες και τους εμπειρογνώμονες του κλάδου για την τεράστια υποστήριξη και συνεργασία. Είμαστε ήδη ανυπομονούμε να ξαναδούμε τον κλάδο μαζί στον ολοκαίνουργιο χώρο μας… τη Στοκχόλμη!», συμπλήρωσε.

Εκτός από την ισχυρή παρουσία της Σουηδίας, στην έκθεση υπήρχαν περίπτερα από τη Δανία, την Αυστρία, την Ιταλία, τον Ισημερινό, τις Κάτω Χώρες, τη Λετονία και την Πολωνία, καθώς και εκθέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Παρούσα στην έκθεση ήταν φυσικά και η Ελλάδα με την υποστήριξη της Enterprise Greece.

Ο εκθέτης Steven de Koenigswater, διευθύνων σύμβουλος της The Health Factory, σχολίασε την εμπειρία του ως εκθέτης: «Από τη στιγμή που άνοιξε η έκθεση, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το περίπτερό μας. Ήταν τόσο επιτυχημένο που αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτό το μοντέλο για να μπω και σε άλλες χώρες. Προτιμώ την παραδοσιακή μέθοδο συνεργασίας με τα καταστήματα, διότι μου δίνει την ευκαιρία να εκπαιδεύσω το προσωπικό των καταστημάτων σχετικά με τα προϊόντα μας και πώς να τα πωλούν απευθείας στους πελάτες. Ένα διαδικτυακό κατάστημα είναι τόσο περιορισμένο λόγω κάποιων κανονισμών γύρω από τα φυσικά προϊόντα υγείας, οπότε η πώληση σε λιανοπωλητές και ανεξάρτητους είναι αυτό που λειτουργεί για εμάς, και αυτό είναι το μέρος για να τους συναντήσετε!»

Κορυφαία σημεία της έκθεσης

Η έκθεση φιλοξένησε εποικοδομητικά σεμινάρια  με σημαντικούς ομιλητές από τις εταιρείες Euromonitor International, NATRUE, Organic Denmark, Coop Sverige, Organic Sweden, KRAV, Natruly Scandinavian Mind, ECOCERT και άλλους.

Οι εν λόγω συζητήσεις αφορούσαν πιεστικά θέματα, όπως βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, το μέλλον της παραγωγής βιολογικών τροφίμων, προϊόντα φυτικής προέλευσης, πιστοποιήσεις, καταναλωτικές τάσεις και πολλά άλλα.

Στη “Μεγάλη σκανδιναβική συζήτηση για τα βιολογικά προϊόντα” , όπου υπήρχαν μόνο όρθιοι, συμμετείχαν ηγέτες βιολογικών προϊόντων από τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, οι οποίοι μοιράστηκαν τις πολύτιμες προοπτικές τους από κάθε περιοχή. Σε αυτή την κουβέντα ανέδειξαν τις στρατηγικές προώθησης της βιολογικής ανάπτυξης και παρείχαν πληροφορίες για την εξέλιξή της.

Η Aura Lamminparras, εκτελεστική διευθύντρια της Pro Luomu, δήλωσε: « Όπως πάντοτε, με χαρά συμμετείχαμε στη Σκανδιναβική Έκθεση Βιολογικών Τροφίμων και στη συζήτηση για τα βιολογικά προϊόντα. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλές προκλήσεις στον τομέα των βιολογικών προϊόντων, αλλά μετά τη συζήτηση αισθάνθηκα αισιόδοξη. Είναι σημαντικό να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων».

«Η Νορβηγία έχει πολλά να μάθει από τους Σκανδιναβούς γείτονές μας σχετικά με τον τρόπο προώθησης των βιολογικών τροφίμων και της γεωργίας και να εργαστεί για πιο προσιτά βιολογικά προϊόντα και περισσότερους βιοκαλλιεργητές. Η ordic Organic Food Fair είναι ένα σημαντικό μέρος για να βρεθούμε και να συζητήσουμε για τις κοινές προκλήσεις και να μοιραστούμε θετικά μέτρα που λειτούργησαν το προηγούμενο έτος», δήλωσε ο Markus Hustad, διευθύνων σύμβουλος της Økologisk Norge.

Τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός Lilla Ekomålskampen 2023. Πέντε διαγωνιζόμενοι σεφ επιλέχθηκαν πριν από την εκδήλωση και έπρεπε να διαγωνιστούν μεταξύ τους μαγειρεύοντας ένα βιολογικό σνακ από ένα μαύρο κουτί. Νικήτρια αναδείχθηκε η σεφ Ida Carlsson από το Örebro.

«Ήταν τιμή μας να βλέπουμε τόσο αφοσιωμένους φιναλίστ να ανταγωνίζονται για να δημιουργήσουν γεύματα που όχι μόνο έχουν υπέροχη γεύση, αλλά και ωφελούν την υγεία μας και το περιβάλλον. Εμείς στο Ekomatcentrum είμαστε υπερήφανοι που συμμετείχαμε σε αυτή την εμπνευσμένη εκδήλωση και συγχαίρουμε θερμά την Ida Carlsson για τη νίκη, η οποία εντυπωσίασε πολύ την κριτική επιτροπή», λέει ο Ted Wendt, Operations Manager στο Ekomatcentrum.

Exit mobile version