World news

Τα ακτινίδια μπορούν να ανοίξουν νέες αγορές

 

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς, ο ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας έχει μέλη του περισσότερους από 500 παραγωγούς.

Αυτήν την περίοδο “δουλεύουν” με μήλα και ακτινίδια αλλά καθόλη τη χρονιά διακινούν οπωροκηπευτικά προϊόντα-νωπά φρούτα διαφόρων ειδών, όπως ροδάκινα, νεκταρίνια αχλάδια δαμάσκηνα και βερύκοκα.

Η πανδημία, όπως αναφέρει ο Βασίλης Μπουγάς, υπεύθυνος πωλήσεων αρχικά έδωσε θετικό πρόσημο, καθώς αυξήθηκε η κατανάλωση αλλά σε δεύτερο χρόνο οι οικονομικές επιπτώσεις είχαν αρνητικό αντίκτυπο και στην κατανάλωση.

«Οι εξαγωγές μας αγγίζουν το 70% της παραγωγής μας. Τα νεκταρίνια,τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα κατευθύνονται σε αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης ανατολής ενώ υπερατλαντικά “ταξιδεύουν” κυρίως τα ακτινίδια, τα οποία λόγω της αντοχής τους μπορούν να ανοίξουν και νέες αγορές», σημείωσε ο κ.Μπουγάς.

Προς επίρρωσιν αυτού στις αρχές του 2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξαγωγή φορτίου με τελικό προορισμό την αγορά της Νοτίου Κορέας.

Η διαδικασία αυτή είχε πολλές δυσκολίες καθώς απαιτούνταν πολύ αυστηρός έλεγχος λόγω της πανδημίας αλλά ήταν μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το 2019. Η δράση εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης φρέσκων φρούτων σε τρίτες χώρες (Ν.Κορέα, Ιαπωνία, Βιετνάμ)» με διακριτικό τίτλο “Delicious Fruits” (www.deliciousfruits.eu) και υλοποιείται από την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ο.Π. Ημαθίας με εκτελεστικό οργανισμό τη Novacert.

Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται η μακρά πορεία του Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Νάουσας που μετρά ήδη 53 χρόνια σημαντικής δημιουργικής επιχειρηματικής δράσης με κύριο στόχος τις πωλήσεις στο εξωτερικό.

Στα πλεονεκτήματα του συνεταιρισμού όπως επισημαίνεται, είναι το μικροκλίμα της περιοχής, καθώς οι καλλιέργειες βρίσκονται στους πρόποδες του Βερμίου στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας.

Μάλιστα τα συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ροδακίνων που καλλιεργούνται ήταν μοναδικά με αποτέλεσμα να τους δοθεί η πιστοποίηση ΠΟΠ -Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης Νάουσας (Προϊόντα ΠΟΠ).

Οι άρτιες εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας (ψυγεία, διαλογητήρια, αποθήκες, χώροι φόρτωσης), ιδανικός για νωπά φρούτα, καθώς και τα πιστοποιητικά ποιότητας που διαθέτει, εγγυώνται την ποιότητα των προϊόντων που διακινεί.