Export News

6)Ξεκινά η εφαρμογή μεταβατικών κανόνων για την προτιμησιακή καταγωγή εμπορευμάτων μεταξύ Σερβίας και ΕΕ

Η εφαρμογή των μεταβατικών κανόνων για την προτιμησιακή καταγωγή αγαθών στο πλαίσιο της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Σερβίας και της ΕΕ έχει ξεκινήσει και στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός και η περαιτέρω απλούστευση των κανόνων καταγωγής που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της Σερβίας με χώρες που έχουν υπογράψει τη σύμβαση PEM, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Το σύστημα πανευρωμεσογειακής σώρευσης προέλευσης (PEM) επιτρέπει την εφαρμογή της διαγώνιας σώρευσης μεταξύ της ΕΕ, των κρατών ΕΖΕΣ, της Τουρκίας, των χωρών που υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης, των Δυτικών Βαλκανίων και των Νήσων Φερόε. Βασίζεται σε ένα δίκτυο Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου με πανομοιότυπα πρωτόκολλα προέλευσης. Αυτά τα πρωτόκολλα καταγωγής αντικαθίστανται από αναφορά στην Περιφερειακή Σύμβαση για τους πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής (Σύμβαση PEM). Μια ενιαία σύμβαση  διευκολύνει τη συνεχή αναθεώρηση των κανόνων προέλευσης PEM με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίησή τους.

Οι κανόνες, όπως αναφέρθηκε, είναι ευκολότεροι και πιο ευέλικτοι για τους χρήστες και το πιο σημαντικό νέο χαρακτηριστικό που φέρνουν οι μεταβατικοί κανόνες είναι ότι το όριο ανοχής για τη χρήση υλικών χωρίς προέλευση αυξάνεται, συγκεκριμένα, για τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα στο 15%. της καθαρής μάζας του προϊόντος, και για τα βιομηχανικά προϊόντα, στο 15% της αξίας του τελικού προϊόντος.

Οι κανόνες δεν είναι δεσμευτικοί, αλλά εφαρμόζονται σε εθελοντική βάση και μπορούν να εφαρμοστούν από επιχειρηματικές οντότητες που θέλουν να αξιοποιήσουν τα καθορισμένα οφέλη, αντί αυτών που βασίζονται στους κανόνες της σύμβασης με τα μεσογειακά ευρωπαικά κράτη.

Η σύμβαση PEM εξακολουθεί να ισχύει πλήρως μεταξύ των μερών της συμφωνίας.