World news

4)Μολδαβία : Οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις

 

Α. ΔΙΜΕΡΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Μολδαβίας (BNS), οι ελληνικές εξαγωγές προς Μολδαβία τους εννέα πρώτους μήνες του 2021 ανήλθαν σε 29,82 εκατ. δολ, αυξημένες κατά 29% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, ενώ οι μολδαβικές εξαγωγές προς την Ελλάδα επίσης άγγιξαν τα 20,5 εκατ. δολ, αυξημένες κατά 19%, με τον όγκο του διμερούς εμπορίου να διαμορφώνεται στα 50,32 εκατ.δολ και το ισοζύγιο πλεονασματικό υπέρ της χώρας μας.

 

B. ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

1. Μ/Στατιστική Υπηρεσία : Άνοδος εμπορικού ελλείμματος.

Έλλειμμα της τάξεως των 2,97 δισ.δολ. παρουσίασε το εμπορικό ισοζύγιο της Μολδαβίας το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, αυξημένο κατά 41,7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2020, με τις εξαγωγές της Μολδαβίας να ανέρχονται σε 2,1 δισ.δολ, αυξημένες κατά 19% και τις εισαγωγές να ανέρχονται σε 5,07 δισ.δολ. αυξημένες κατά 45% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους.

2. ΔΝΤ: Οικονομική ενίσχυση ύψους 79,8 εκατ.δολ. προς τη Μολδαβία.

Στις 21.12.2021 το ΔΣ του ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους 79,8 εκατ.δολ. προς τη Μολδαβία για την υποστήριξη οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Το πρόγραμμα έχει τρεις βασικούς στόχους: α) την παροχή οικονομικής στήριξης στον πληγέντα από την πανδημία ιδιωτικό τομέα, β) την υποστήριξη ευρύτερων αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και γ) την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης.Η πρώτη αυτή δόση των 79,8 εκατ.δολ. εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πακέτο εκτεταμένης δανειοδοτικής στήριξης, η οποία έχει διάρκεια 40 μηνών και προβλέπει τη συνολική αποταμίευση 558,3 εκατ.δολ.

B. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

1. Συνεργασία Ρουμανίας -Μολδαβίας στον τομέα της ενέργειας.

Στις 17.12.2021, σε επίσκεψή του στο Βουκουρέστι, ο Μ/ Αν. Υπουργός Υποδομών και Περιφερειακής Ανάπτυξης Andrei Spinu συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας της Ρουμανίας Virgil Popescu, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και η λειτουργία του αγωγού Iasi- Chisinau ως εναλλακτικών μορφών εξασφάλισης ενεργειακής επάρκειας και για τις δυο χώρες.

Παράλληλα, συζητήθηκαν και λεπτομέρειες της κατασκευής του σταθμού της Isaccea, για τον οποίον αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός, που είναι το πρώτο στάδιο του ευρύτερου έργου διασύνδεσης Isaccea-Vulcanesti-Chisinau.

2. Μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με απόφαση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Μολδαβίας, οι τιμές θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας παραγωγής και διανομής της Termoelectrica μειώνονται σε 1,689 μ/λέι ανά Gcal και 2,33 μ/λέι ανά Gcal από 1.1.2022.

3. Σύσταση Επιτροπής για τη διερεύνηση του χρέους Moldovagaz προς την Gazprom.

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας ανέθεσε στις 29.12.2021 στην Κρατική Αρχή Δημόσιας Περιουσίας την πρόσληψη ανεξάρτητων ελεγκτών και τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Υποδομών, Δικαιοσύνης και Οικονομίας προς το σκοπό της διερεύνησης όλων των πτυχών του χρέους της Moldovagaz προς την Gazprom.

Γ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1. Συνεργασία Πολωνίας – Μολδαβίας στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα.

Στις 22.12.2021 πραγματοποιήθηκε στο Κισινάου συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας της Μολδαβίας Sergiu Gaibu και του εντεταλμένου της πολωνικής κυβέρνησης Adam Eberhardt. Οι δύο συνομιλητές αναφέρθηκαν στο επίπεδο οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, για το ποίο, όπως συμφώνησαν, υπάρχει δυναμική περαιτέρω εξέλιξης, ειδικά στους τομείς ICT και βιολογικών καλλιεργειών.

Σημειώνεται ότι η Πολωνία κατέχει τη 15η θέση ανάμεσα στους σημαντικότερους επενδυτές στη Μολδαβία, με σύνολο επενδύσεων ανερχόμενο σε 228 εκατ. μ/λέι (περί τα 11,4 εκατ.ευρώ), ενώ μέσω της πολωνικής Υπηρεσίας Αναπτυξιακής Συνεργασίας έχει παρασχεθεί τα τελευταία 15 έτη στη Μολδαβία χρηματοδότηση ύψους 264 εκατ.ευρώ σε προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης και ψηφιακής διακυβέρνησης.

2. Ο Δήμος Κισινάου αποφάσισε την αγορά 158 αστικών λεωφορείων.

Σε έγκριση της αγοράς 158 λεωφορείων για αστικές μετακινήσεις προέβη προ μιας εβδομάδας το δημοτικό συμβούλιο Κισινάου, συνολικής αξίας 315 εκατ. μ/λέι (περί τα 17,7 εκατ.ευρώ). Συγκεκριμένα, αποφάσισε να προμηθευτεί 100 λεωφορεία από την εταιρία ISUZU και 58 από τις εταιρίες MAN, VOLVO, VDL.

Στον προϋπολογισμό του Δήμου Κισινάου για το 2022 προβλέπεται ποσό 190 εκατ. μ/λέι για την αγορά και άλλων λεωφορείων, καθώς από το σύνολο των μέχρι στιγμής υπαρχόντων 125 μονάδων, μόνο τα 53 κρίνεται ότι βρίσκονται σε ικανοποιητική κατάσταση, ώστε να εκτελούν αστικές μεταφορές.

3. Ηλεκτρονική πύλη δημοσίευσης των δημοσίων διαγωνισμών

Σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της διαφάνειας στις προκηρύξεις και τη διενέργεια διαγωνισμών για δημόσια έργα, η μολδαβική κυβέρνηση εγκαινίασε στις 27.12.2021 την αναβαθμισμένη διαδικτυακή πύλη δημοσίων διαγωνισμών www.achizitii.md

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας του Κοινοβουλίου, η Πύλη θα εξασφαλίζει πρόσβαση σε όλους τους χρήστες σε πληροφορίες σχετικά με προκηρυχθέντες διαγωνισμούς και την εξέλιξή τους, καθώς επίσης αναμένεται να επιλύσει διαδικαστικά ζητήματα καταχώρισης των αιτήσεων, ελαχιστοποιώντας την γραφειοκρατία.

Δ. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

1. Οικονομική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα στη Μολδαβία.

Στις 15.12.2021 υπεγράφη μεταξύ του μ/Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας, συμφωνία για την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 3,1 εκατ.ευρώ για την ενίσχυση των βιώσιμων αγροτικών καλλιεργειών στη Μολδαβία.

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, παροχή χρηματοδότησης σε αγρότες που έχουν καλλιέργειες φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς επίσης και την αποκατάσταση δασικών ζωνών συνολικής έκτασης 2.000 εκταρίων που έχουν υποστεί σημαντική υποβάθμιση.

2. Το Γραφείο του FAO στη Μολδαβία εγκαινιάζει σειρά podcasts για την επιμόρφωση των αγροτών.

Μια νέα σειρά επιμορφωτικού οπτικοακουστικού υλικού με τη μορφή podcast αποφάσισε να δημιουργήσει το Γραφείο του FAO στη Μολδαβία στο πλαίσιο της ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου σχετικά με τεχνικά ζητήματα ανάπτυξης συγκεκριμένων μορφών καλλιεργειών, επιχειρηματικής οργάνωσης της αγροτικής δραστηριότητας, αλλά και τις προοπτικές  των βιολογικών καλλιεργειών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου FAO, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναμένεται να έχει απήχηση στους Μολδαβούς αγρότες λόγω της ευκολίας της χρήσης (ολιγόλεπτες ενημερωτικές εκπομπές που μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει κανείς και από το κινητό), εξασφαλίζοντάς τους πρόσβαση στην πληροφόρηση για τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών.

3. Δημιουργία εργαστηρίου για την παραγωγή σπόρων φουντουκιού.

Η εταιρία Euroalun, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μολδαβίας δημιούργησε ένα σύγχρονο εργαστήριο παραγωγής σπόρων φουντουκιού. Στη δημιουργία και λειτουργία του εργαστηρίου συμμετέχουν και επιστήμονες από την Ιταλία, οι οποίοι, προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και στην εκπαίδευση βιοτεχνολόγων και βοτανολόγων στη Μολδαβία.

Το εργαστήριο είναι εγκατεστημένο στην πόλη Puhoi της περιοχής Ialoveni, όπου σχεδιάζεται άμεσα να δημιουργηθεί θερμοκήπιο με βιολογικές καλλιέργειες, καθώς επίσης και σταθμός παραγωγής βιοδιασπώμενων γλαστρών.

Σημείωση : Ισοτιμία Ευρώ/Μολδαβικού Leu: 20,19

 

 

Credits:
Σύνταξη: Π. Γιαννούλης, Συμβ. ΟΕΥ Α΄
Α. Λιακοπούλου, Γρ. ΟΕΥ Α΄