World news

9)FC-31: Η Κίνα ξεκινά τις εξαγωγές του stealth μαχητικού για να «χτυπήσει» τις πωλήσεις των F-35

Η κινεζική εταιρεία Shenyang Aircraft Company (SAC) προσφέρθηκε να ξεκινήσει διαδικασίες στο εξωτερικό για να βρει αγορές ώστε να εξάγει το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς FC-31.

Για να προετοιμάσει την εξαγωγή του stealth μαχητικού της, η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα γραφείο αφιερωμένο στην προώθηση του μαχητικού stealth FC-31 της χώρας, σύμφωνα με τον Zhan Qiang, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της SAC, θυγατρικής της Aviation Industry Corporation of China.

Η κίνηση αυτή, για την εξαγωγή του FC-31, στοχεύει ακριβώς στο F-35, το οποίο είναι αρκετά δαπανηρό, προσφέροντας ένα μαχητικό αεροσκάφος stealth σε χαμηλές τιμές. «Ο Zhan χρησιμοποίησε έξυπνα τις αεροπορικές εκθέσεις για να παρουσιάσει τα τεχνικά πλεονεκτήματα του FC-31», αναφέρεται σε έκθεση της κατασκευάστριας εταιρείας.

Ποιές είναι οι διαφορές FC-31 και F-35; 

Σε σύγκριση με το F-35 των Ηνωμένων Πολιτειών, το FC-31 της Κίνας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα, όπως προηγμένη τεχνολογία, αποδεκτές τιμές, έλλειψη πολιτικών περιορισμών και πλήρη εξυπηρέτηση, ανέφερε η έκθεση.

Ο Wei Dongxu, ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας με έδρα το Πεκίνο, είπε στους Global Times την Πέμπτη ότι οι εξαγωγές των F-35 στοχεύουν κυρίως συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ και ενώ πολλές χώρες θέλουν να το προμηθευτούν, δεν έχουν επαρκή προϋπολογισμό ή αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα περιορισμών στις εξαγωγές που ορίζονται από τις ΗΠΑ.

Η Κίνα επιδιώκει να αναπτύξει ακόμη βαθύτερη συνεργασία με έναν πελάτη, κατασκευάζοντας εγκαταστάσεις συναρμολόγησης στη χώρα του πελάτη, προέβλεψε ο Wei. Το FC-31, το δεύτερο μαχητικό αεροσκάφος stealth της Κίνας μετά το J-20, παρουσιάστηκε στο Airshow China 2021 στο Zhuhai μαζί με τον ισχυρό πύραυλο μεγάλης εμβέλειας αέρος-αέρος PL-15E.

Οι αναφορές δείχνουν ότι το FC-31 θα γίνει επίσης το μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς της Κίνας που θα αναπτύσσεται από τα αεροπλανοφόρα του PLAN. Το FC-31 είναι ένα μονοθέσιο, δικινητήριο, μεσαίου μεγέθους μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων με εξαιρετικές δυνατότητες stealth, υψηλή ικανότητα ελιγμών και καλή σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με την SAC.

Με πληροφορίες από: Defence World