World news

8)Οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας αυξάνονται με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 11 μηνών ενώ το εμπορικό έλλειμμα σημειώνει ρεκόρ

Οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας σημείωσαν πολύ χαμηλά ποσοστά κατά τη διάρκεια του 2021, ενώ η απότομη αύξηση της ζήτησης και των τιμών ενέργειας ώθησε το εμπορικό έλλειμμα της χώρας σε ιστορικό υψηλό.

Οι εξαγωγές τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 15,2% σε σχέση με πέρυσι στα 55,32 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Η ανάπτυξη του Ιανουαρίου οδήγησε στην αύξηση των πωλήσεων ημιαγωγών κατά 24,2%, τη μεγαλύτερη εξαγωγή της Νότιας Κορέας σε αξία, ενώ οι εξερχόμενες αποστολές πετροχημικών, πετρελαίου και προϊόντων χάλυβα αυξήθηκαν κατά 40%, 88,4% και 50,1%, αντίστοιχα.

Ανά προορισμό, οι εξαγωγές προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Νότιας Κορέας, σημείωσαν άνοδο 13,1%, και οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 1,6% και 13,3%.

Οι εισαγωγές, εν τω μεταξύ, εκτινάχθηκαν 35,5% τον Ιανουάριο στα 60,21 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας το εμπορικό έλλειμμα στα 4,89 δισ. δολάρια.

«Η αύξηση των εισαγωγών που ξεπερνά αυτή των εξαγωγών λόγω της αύξησης του κόστους του εισαγόμενου αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα είναι ο κύριος λόγος πίσω από το έλλειμμα του Ιανουαρίου», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα κόστισαν 15,95 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο, περίπου 6,89 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.

«Δεδομένων των παραγόντων κινδύνου, όπως η πρόσφατη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και η αστάθεια της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω γεωπολιτικών αλλαγών, η κατάσταση του εμπορίου φέτος δεν είναι ευνοϊκή για τις εξαγωγές μας», δήλωσε ο υπουργός Μουν Σουνγκ-γουκ.

Το υπουργείο σχεδιάζει να εφαρμόσει ενεργά μέτρα στήριξης για τους εξαγωγείς για να επαναφέρει το εμπορικό ισοζύγιο όπως τόνισε.