Export News

5)Ρωσία: Δίμηνη απαγόρευση στις εξαγωγές νιτρικού αμμωνίου

Από τις 2 Φεβρουαρίου, η Ρωσία επέβαλε δίμηνη απαγόρευση στις εξαγωγές νιτρικού αμμωνίου.

Το αντίστοιχο κυβερνητικό διάταγμα έχει υπογραφεί, ανέφερε η Υπηρεσία Τύπου του Υπουργικού Συμβουλίου.

“Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο, η υπόλοιπη ποσότητα μπορεί να εξαχθεί από τις 2 Απριλίου, όταν οι ρωσικές εταιρείες θα λάβουν την απαιτούμενη ποσότητα νιτρικού αμμωνίου και η ζήτηση της εγχώριας αγοράς για νιτρικό αμμώνιο θα κορυφωθεί”, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αν Αντρέι Μπελούσοφ.

Αναφέρει σχετικά: «Η απόφαση για την απαγόρευση της εξαγωγής νιτρικού αμμωνίου λήφθηκε για να διασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων σποράς των αγροτών και η απρόσκοπτη λειτουργία των βιομηχανικών επιχειρήσεων. Πρόσθετη ζήτηση για ορυκτά λιπάσματα έχει προκύψει λόγω της αναμενόμενης πρώιμης άνοιξης. Ορισμένες περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας του Νοτίου Καυκάσου και της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας του Βορείου Καυκάσου», εξήγησε η Κυβερνητική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι η απόφαση δεν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη συνολική ποσότητα των εξαγωγών νιτρικού αμμωνίου εντός της ποσόστωσης (ισχύει από 1 Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022). “Αυτή τη στιγμή, η ποσόστωση που έχει διατεθεί είναι 744.000 τόνοι, εκ των οποίων οι 370.000 τόνοι έχουν εξαχθεί. Καθώς το μέγεθος της ετήσιας ποσόστωσης παραμένει αμετάβλητο, η απόφαση δεν θα έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον συνολικό όγκο εξαγωγών”, ανέφερε το υπουργείο.

«Οι εξαγωγικοί περιορισμοί θα παρέχουν στους εγχώριους αγρότες την απαραίτητη ποσότητα νιτρικού αμμωνίου κατά τη μέγιστη περίοδο αγοράς από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο και θα αποτρέψουν την άνοδο της τιμής τέτοιων λιπασμάτων εν μέσω έντονης ζήτησης», σχολίασε ο επικεφαλής. Dmitry Patrushev του Υπουργείου Γεωργίας.

Σύμφωνα με αναλυτές της VTB Capital, η δίμηνη απαγόρευση των εξαγωγών νιτρικού αμμωνίου δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους παραγωγούς: ο αντίκτυπος της μείωσης του όγκου είναι μέτριος και θα μπορούσε να αντισταθμιστεί όταν αρθούν οι περιορισμοί.

Σύμφωνα με αυτούς, το 60% του νιτρικού αμμωνίου που παράγεται στη Ρωσία χρησιμοποιείται για εγχώρια κατανάλωση (45% για τη γεωργία και το 15% για τη βιομηχανία). Ο μεγαλύτερος παραγωγός είναι η Akron, της οποίας το νιτρικό αμμώνιο αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των πωλήσεων. Ακολούθησαν οι EuroChem, Uralchem ​​και SDS-Azot. Το Saltpeter αντιπροσωπεύει μόνο το 8% της δομής πωλήσεων της PhosAgro.

Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου ανέφερε προηγουμένως ότι οι ρωσικές εταιρείες σχεδιάζουν να παράγουν τουλάχιστον 11 εκατομμύρια τόνους νιτρικού αμμωνίου το 2022, εκ των οποίων 5,2 εκατομμύρια τόνοι θα χρησιμοποιηθούν για γεωργικές ανάγκες, 2 εκατομμύρια τόνοι θα χρησιμοποιηθούν για βιομηχανική κατανάλωση και οι υπόλοιποι θα εξαχθούν.

Οι συζητήσεις σχετικά με την ιδέα της προσωρινής απαγόρευσης των εξαγωγών νιτρικού αμμωνίου ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο, όταν οι εταιρείες εξόρυξης που το χρησιμοποιούσαν για ανατινάξεις άρχισαν να διαμαρτύρονται για δυσκολίες προμήθειας και αύξηση των τιμών.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου έλαβε πολλαπλά αιτήματα από μεταλλευτικές εταιρείες για παροχή νιτρικού αμμωνίου, επειδή σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Γεωργίας για την εαρινή σπορά του 2022, η ζήτηση για νιτρικό αμμώνιο σε μερικούς μήνες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου σε συνεννόηση με το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Ενέργειας έκανε προσπάθειες εξισορρόπησης της κατανάλωσης νιτρικού αμμωνίου, όπως ανέφερε τότε το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου. “