Export News

11)Εξαγωγές Ταϊβάν: Με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές στην Ταϊβάν αυξήθηκαν κατά 35,3% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, εμπορικό πλεόνασμα 5,8 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα.

Η αύξηση των εξαγωγών οφείλεται κυρίως στα ολοκληρωμένα κυκλώματα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 48,9% σε ετήσια βάση. Οι εξαγωγές οπτικών εξαρτημάτων μειώθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση και σε αυτήν την κατηγορία οι κάμερες σε έξυπνες συσκευές μειώθηκαν κατά 10,7% από έτος σε έτος. Η αύξηση των εξαγωγών οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών των υλικών που απαιτούνται για παραγγελίες εξαγωγών. Οι εισαγωγές ηλεκτρονικών ανταλλακτικών αυξήθηκαν κατά 37,4% σε ετήσια βάση.

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών είναι μια ευκαιρία για την ηλεκτρονική κατασκευή της Ταϊβάν. Η Ταϊβάν έχει αρχίσει να αυξάνει την ικανότητα παραγωγής ημιαγωγών, η οποία θα είναι θετική για τις εξαγωγές και την οικονομική ανάπτυξη σε τρία έως πέντε χρόνια.

Οι εξαγωγές της Ταϊβάν μπορεί να αρχίσουν να απομακρύνονται από την ηπειρωτική Κίνα

Οι εξαγωγές στην ηπειρωτική Κίνα το 2021 συνεισέφεραν το 42,3% των συνολικών εξαγωγών της Ταϊβάν και αυξήθηκαν κατά 24,8%. Μέχρι στιγμής το 2022, η συνεισφορά της ηπειρωτικής Κίνας στις εξαγωγές της Ταϊβάν έχει μειωθεί ελαφρώς στο 40,6%. Αντίθετα, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν από 14,7% το 2021 σε 15,2% των συνολικών εξαγωγών της Ταϊβάν. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα εποχιακό μοτίβο λόγω του κινεζικού νέου έτους, αλλά θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι η Ταϊβάν έχει λάβει περισσότερες παραγγελίες εξαγωγών από τις ΗΠΑ.

Εξετάζοντας το εμπόριο ηλεκτρονικών ειδών, διαπιστώθηκε ότι το προϊόν με τις περισσότερες εξαγωγές στην ηπειρωτική Κίνα ήταν ηλεκτρονικά ανταλλακτικά, τα οποία αυξήθηκαν κατά 24,4% το 2021 και ήταν ακόμη ισχυρότερα στο 34,7% από έτος σε έτος τον Φεβρουάριο από το προηγούμενο έτος. Επομένως, δεν μπορεί κανείς να συμπεράνει με βεβαιότητα ότι η δομή του εμπορικού εταίρου της Ταϊβάν αλλάζει πράγματι.