Export News

4)Η Ταϊλάνδη θα εξάγει χιλιάδες τόνους προϊόντων κοτόπουλου στη Σαουδική Αραβία καθώς βελτιώνονται οι διπλωματικές σχέσεις

Η Ταϊλάνδη σχεδιάζει να εξάγει 10.000 τόνους προϊόντων κοτόπουλου στη Σαουδική Αραβία φέτος μετά την επανεκκίνηση των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Θα ήθελα να συγχαρώ την CPF (Charoen Pokphand Foods) που είναι η πρώτη εταιρεία που εξήγαγε προϊόντα κοτόπουλου σε αυτό το εναρκτήριο δοχείο που αντιπροσωπεύει τη νέα εποχή του εμπορίου μεταξύ Ταϊλάνδης και Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο Jurin Laksanawisit, υπουργός Εμπορίου της CPF τη Δευτέρα.

Ο Jurin πρόσθεσε ότι αυτή θα ήταν η πρώτη αποστολή εξαγόμενων προϊόντων κοτόπουλου Ταϊλάνδης στη Σαουδική Αραβία από τότε που η χώρα της Μέσης Ανατολής απαγόρευσε την εισαγωγή αυτών των προϊόντων πριν από 18 χρόνια, το 2004.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Prayut Chan-ocha χαιρέτισε την επανέναρξη των δεσμών μεταξύ Ταϊλάνδης και Σαουδικής Αραβίας. Είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών « επέστρεψαν στο κανονικό ».

Ο Prayut επισκέφτηκε τη Σαουδική Αραβία στις 25 Ιανουαρίου, ήταν η πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου από έναν Ταϊλανδό αξιωματούχο εδώ και 30 χρόνια λόγω της διαμάχης γύρω από το « περιστατικό με το μπλε διαμάντι ».

Ο Prayut είπε ότι υπάρχουν τρεις τομείς υπό συζήτηση για εξαγωγή, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, της ταϊλανδικής εργασίας και των ταϊλανδέζικων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου και άλλων προϊόντων κρέατος, όλα μέρος της ανανεωμένης διμερούς σχέσης.

Ο Jurin εξήγησε ότι η Ταϊλάνδη στοχεύει να εξάγει συνολικά 980.000 τόνους προϊόντων κοτόπουλου παγκοσμίως το 2022, αυξημένα κατά 7% σε σύγκριση με αυτά που εξήχθησαν το 2021. Από τους 980.000, περίπου 10.000 τόνοι πηγαίνουν στη Σαουδική Αραβία. Σημείωσε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη αγορά στη Μέση Ανατολή, ειδικά για τρόφιμα χαλάλ.

Ο Prasit Boondoungprasert, Διευθύνων Σύμβουλος της CPF, δήλωσε ότι η πρώτη παρτίδα αποστολής που θα εξάγεται από την Ταϊλάνδη τη Δευτέρα θα περιλαμβάνει τελικά 600 τόνους προϊόντων κοτόπουλου αξίας 47 εκατομμυρίων μπατ.

Είπε επίσης ότι η εταιρεία θα εξάγει 6.000 τόνους προϊόντων κοτόπουλου αξίας 473 εκατομμυρίων μπατ στη Σαουδική Αραβία το 2022 και αναμένει να εξάγει 60.000 περισσότερους τόνους προϊόντων κοτόπουλου αξίας 4,2 δισεκατομμυρίων μπατ στη χώρα μέχρι το 2027.