World news

11)Στα ύψη αλουμίνιο και χάλυβας – Η απόφαση της Αυστραλίας “βάζει φωτιά” στις τιμές

«Κόκκινο» χτυπούν οι τιμές αλουμινίου και χάλιβα στην Ευρώπη, μετά και την απόφαση της  Αυστραλίας η οποία απαγόρευσε την εξαγωγή πρώτων υλών στη Ρωσία .

Συγκεκριμένα η Αυστραλία απαγόρευσε την εξαγωγή οξειδίου του αργιλίου και πετρωμάτων αλουμινίου, όπως ο βωξίτης, στη Ρωσία.

Η απόφαση της Αυστραλίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές αλουμίνας στη Ρωσία εντείνει περαιτέρω τη συμπίεση των πρώτων υλών στον ρωσικό γίγαντα αλουμινίου Rusal.

Η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 41% ​​των πωλήσεων της Rusal πέρυσι και η διακοπή των ρωσικών αποστολών απλώς θα διευρύνει το υπάρχον έλλειμμα εφοδιασμού της περιοχής.

Η Ρωσία, η οποία παράγει περίπου το 6% του παγκόσμιου αλουμινίου και καλύπτει σχεδόν το 10% των αναγκών της σε νικέλιο, είναι επίσης σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί την παραγωγή αλουμινίου.

Oι τιμές του αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου παρουσίασαν αύξηση πάνω από 5% φτάνοντας τα 3.554 δολάρια ανά τόνο, το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου. Μετέπειτα, η τιμή έπεσε ελαφρώς στα 3.507 δολάρα ανά τόνο.

Ήδη, φαίνεται ο αντίκτυπος από τα νέα μέτρα που θα απαγορεύουν την εισαγωγή ρωσικών προϊόντων χάλυβα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους traders να αναμένουν μείωση των προμηθειών και αύξηση των τιμών.

Oι τιμές για τον δείκτη αναφοράς για τα πηνία χάλυβα στη Βόρεια Ευρώπη σημείωσαν άλμα 10% στα 1.435 ευρώ ανά τόνο την Παρασκευή, σύμφωνα με εβδομαδιαία στοιχεία από την Kallanish Commodities Ltd. Oι τιμές για το ρεμπάρ έπιασαν, επίσης, επίπεδα ρεκόρ.

Η Ε.Ε. αποτελεί κύρια αγορά για τις ρωσικές εταιρείες παραγωγής χάλυβα, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους.

chrysa-aloyminio-kai-chalyvas-stin-eyropi-amp-8211-sta-ypsi-oi-times0

Η αγορά χάλυβα ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα από την απώλεια της Ουκρανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης εξαγωγέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι τεράστιες τιμές στην ενέργεια έχουν επίσης προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία αρκετών εταιρειών παραγωγής.