World news

6)Η Ινδία εξάγει μπανάνα και καλαμπόκι baby στον Καναδά

Η Ινδία θα ξεκινήσει σύντομα τις εξαγωγές μπανάνας και baby καλαμποκιού στον Καναδά, αφού είχε εγκριθεί η πρόσβαση στην αγορά.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Γεωργίας και Πρόνοιας των αγροτών την Παρασκευή, πρόσβαση στην αγορά για την ινδική μπανάνα και το baby καλαμπόκι δόθηκε στον Καναδά, μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Εθνικών Οργανισμών Προστασίας Φυτών και των δύο χωρών.

«Με βάση τις τεχνικές πληροφορίες που παρέχονται για τη φρέσκια μπανάνα από την Ινδία, ο Καναδάς ενέκρινε την είσοδο της μπανάνας στον Καναδά με άμεση ισχύ», ανέφερε μια επίσημη δήλωση.

Σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μεταξύ του Manoj Ahuja, γραμματέα πρόνοιας για τη γεωργία και τους αγρότες, και τον Cameron Mackay, Καναδό Ύπατο Αρμοστή στην Ινδία, ενημερώθηκε ότι η εξαγωγή φρέσκου παιδικού καλαμποκιού θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα μετά την ενημέρωση της σχετικής οδηγίας για τις εισαγωγές φυτοπροστασίας και απαιτήσεις οικιακής μετακίνησης για καλαμπόκι.

Η δήλωση σημείωσε ότι μια απόφαση του Καναδά θα ωφελήσει πάρα πολύ τους Ινδούς αγρότες που καλλιεργούν αυτές τις καλλιέργειες και θα ενίσχυε επίσης τα γεωργικά έσοδα από τις εξαγωγές της Ινδίας.

Πέρυσι, για πρώτη φορά εξήχθη στο Ντουμπάι μια παρτίδα «μπανάνας Jalgaon» πλούσιας σε ίνες και μέταλλα και με πιστοποίηση Γεωγραφικής Ένδειξης (GI). Οι μπανάνες προέρχονται από προοδευτικούς αγρότες του χωριού Tandalwadi, τμήμα της περιφέρειας Jalgaon της Μαχαράστρα, ένα σύμπλεγμα μπανανών που προσδιορίζεται στο πλαίσιο της Agri Export Policy.