World news

4)Τι σημαίνει η συμφωνία φυσικού αερίου της Ιταλίας στην Αλγερία για τον ενεργειακό εφοδιασμό;

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια συμφωνία για την ενίσχυση των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Αλγερία, ως μέρος των σχεδίων για τον τερματισμό της εξάρτησης της Ιταλίας από τις ρωσικές εισαγωγές  για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πυροδότησε μια δυτική πίεση για κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων για δραστική μείωση των αγορών ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Ιταλία χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών και αγοράζει τη συντριπτική πλειονότητα του φυσικού της αερίου από το εξωτερικό – κυρίως τη Ρωσία, με πάνω από το 40% των εισαγωγών της να προέρχονται από τη χώρα.

Αυτό καθιστά την Ιταλία έναν από τους περισσότερο εξαρτώμενους από τη Ρωσία εισαγωγείς φυσικού αερίου στην Ευρώπη,

«Αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία ανακοίνωσα ότι η Ιταλία θα οργανωθεί γρήγορα για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο», δήλωσε ο Ντράγκι τη Δευτέρα.

«Οι συμφωνίες σήμερα είναι μια σημαντική απάντηση για την επίτευξη αυτού του στρατηγικού στόχου και θα ακολουθήσουν και άλλες».

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι υπάρχουν «πολλά ερωτήματα» σχετικά με το εάν η χώρα της Βόρειας Αφρικής έχει πράγματι την ικανότητα να αυξήσει τις προμήθειες.

Μπορεί η Αλγερία να καλύψει τη ζήτηση φυσικού αερίου της Ιταλίας;

Παρά τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου της, η Αλγερία εξάγει ήδη με σχεδόν πλήρη δυναμικότητα.

Η Αλγερία έχει σχεδόν 2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου της Αφρικής.

Είναι υπεύθυνη για σχεδόν το 12 τοις εκατό των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης – έναντι σχεδόν 47 τοις εκατό από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία στις αρχές του 2021 που παρέχονται από τη Eurostat.

Λίγες λεπτομέρειες έχουν δημοσιοποιηθεί για τη συμφωνία μεταξύ της αλγερινής κρατικής εταιρείας ενέργειας Sonatrach και της ιταλικής μεγάλης εταιρείας ENI, που ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στο Αλγέρι τη Δευτέρα.

Η ENI ανέφερε σε δήλωση ότι οι εταιρείες συμφώνησαν να ενισχύσουν τις παραδόσεις στην Ιταλία μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Transmed κατά «έως και εννέα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως» έως το 2023-24.

Δεν προσδιόρισε ένα βασικό στοιχείο ή τον όγκο των συνολικών παραδόσεων.