Export News

11)Το Ιράκ εξήγαγε πετρέλαιο αξίας 11,07 δις δολάρια τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών

Το Ιράκ εξήγαγε πετρέλαιο 11,07 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και μισό αιώνα, καθώς οι τιμές του αργού εκτινάχθηκαν στα ύψη εν μέσω φόβων για έλλειμμα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε το υπουργείο Πετρελαίου.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), το Ιράκ εξήγαγε «100.563.999 βαρέλια με έσοδα 11,07 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα υψηλότερα έσοδα από το 1972», ανέφερε το υπουργείο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αργά την Παρασκευή είναι προκαταρκτικά στοιχεία, αλλά τα τελικά στοιχεία «γενικά δεν διαφέρουν» πολύ, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τον Φεβρουάριο, τα έσοδα από το πετρέλαιο έφθασαν στο υψηλό οκταετίας των 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με ημερήσιες εξαγωγές 3,3 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.

Οι εξαγωγές πετρελαίου αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90 τοις εκατό του εισοδήματος του Ιράκ.

Οι τιμές του αργού εκτοξεύτηκαν λόγω των φόβων για σημαντικό έλλειμμα εφοδιασμού μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία.

Την Πέμπτη, ο όμιλος πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του υπό τη Ρωσία συμφώνησαν σε μια άλλη μέτρια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, αγνοώντας τις δυτικές πιέσεις για σημαντική αύξηση της παραγωγής καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει κλονίσει τις τιμές.

Τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και 10 χώρες με επικεφαλής τη Ρωσία, μια ομάδα γνωστή ως OPEC+, υποστήριξαν μια αύξηση 432.000 βαρελιών την ημέρα τον Μάιο, οριακά υψηλότερη από ό,τι τους προηγούμενους μήνες.

«Σπαθί με δύο άκρες»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν τον ΟΠΕΚ+ να ενισχύσει την παραγωγή καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας συνέβαλαν στην εκτίναξη του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο, ο οποίος απείλησε να εκτροχιάσει σοβαρά την ανάκαμψη από την πανδημία του COVID.

Ενώ ο ΟΠΕΚ αρνήθηκε να υποχωρήσει, η Ουάσιγκτον είπε ότι θα εκμεταλλευτεί το στρατηγικό του απόθεμα κατά ένα ποσό ρεκόρ σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αυξανόμενες τιμές.

Το διεθνές συμβόλαιο αναφοράς, το αργό πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας, φλέρταρε με υψηλό ρεκόρ στις αρχές Μαρτίου καθώς εκτινάχθηκε σχεδόν στα 140 δολάρια το βαρέλι, αλλά από τότε έχει υποχωρήσει.

Την Παρασκευή, το πετρέλαιο ήταν περίπου 100 δολάρια το βαρέλι.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι κρίσιμα για την κυβέρνηση του Ιράκ, με τη χώρα να βρίσκεται σε οικονομική κρίση και να χρειάζεται κεφάλαια για την ανοικοδόμηση των υποδομών μετά από δεκαετίες καταστροφικού πολέμου.

Το Ιράκ, με πληθυσμό περίπου 41 εκατομμυρίων ανθρώπων, αντιμετωπίζει επίσης μια μεγάλη ενεργειακή κρίση και υφίσταται τακτικές διακοπές ρεύματος.

Παρά τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του, το Ιράκ παραμένει εξαρτημένο από τις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.

Το γειτονικό Ιράν παρέχει επί του παρόντος το ένα τρίτο των αναγκών του Ιράκ σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, αλλά οι προμήθειες μειώνονται ή μειώνονται τακτικά, επιδεινώνοντας την καθημερινή μείωση του φορτίου.

«Συνολικά, μια απροσδόκητη πτώση στα έσοδα από το πετρέλαιο είναι θετική για το Ιράκ», δήλωσε ο Yesar Al Maleki, αναλυτής στο Middle East Economic Survey.

«Αλλά είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς μπορεί να μειώσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διαφοροποίηση των πηγών εισοδήματός της πέρα ​​από το πετρέλαιο».

Πολλοί απλοί Ιρακινοί είναι απογοητευμένοι που βλέπουν μικρό αντίκτυπο των υψηλότερων εσόδων από το πετρέλαιο να τους πέφτουν, σε μια χώρα όπου σχεδόν το ένα τρίτο ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Με το νέο κοινοβούλιο να φέρνει ένα πιο λαϊκιστικό άρωμα βουλευτών, αναμένεται ότι αυτό το απροσδόκητο κέρδος θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες εκκλήσεις τόσο από πολιτικούς όσο και από το κοινό για αύξηση των μισθών και της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα», πρόσθεσε ο Μαλέκι.