Export News

12)Βιετνάμ: Οι εξαγωγές λαχανικών και φρούτων αλλάζουν αγορές

 Οι εξαγωγές λαχανικών και φρούτων μειώθηκαν κατά 9,6 τοις εκατό από έτος σε έτος σε 508 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το πρώτο δίμηνο του 2022 λόγω της απότομης μείωσης των αποστολών στην Κίνα, σύμφωνα με το Γενικό Τμήμα Τελωνείων του Βιετνάμ.

Οι αποστολές προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα λαχανικών και φρούτων του Βιετνάμ εδώ και χρόνια, μειώθηκαν σχεδόν κατά 26% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 261 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο ως αποτέλεσμα των αυστηρότερων κανόνων της γειτονικής χώρας για τα εισαγόμενα τρόφιμα, προκαλώντας σοβαρές καθυστερήσεις στα κοινά σύνορα στα βόρεια.

Ωστόσο, τα βιετναμέζικα λαχανικά και φρούτα παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη σε άλλες μεγάλες αγορές, όπως οι ΗΠΑ (79%), η Δημοκρατία της Κορέας (32%), η Ιαπωνία (12%), η Αυστραλία (45,7%) και η Ολλανδία (51,5%). ).

Πολλοί Βιετναμέζοι εξαγωγείς στρέφουν τα μάτια τους στις αγορές της ΕΕ όπου τα προϊόντα τους δικαιούνται μηδενικό φορολογικό συντελεστή από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ-Βιετνάμ ( EVFTA ) και οι αγορές βλέπουν αυξανόμενη ζήτηση για τροπικά λαχανικά και φρούτα.

Ο Nguyen Dinh Tung, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Vina T&T, δήλωσε ότι η εταιρεία του ενισχύει τις εξαγωγές φρέσκων και επεξεργασμένων λαχανικών και φρούτων στην ΕΕ. Η εταιρεία έχει έρθει σε επαφή με μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Γαλλία, η οποία αναζητά τακτική προμήθεια στο εξωτερικό.

Παρέχει περισσότερες ευκαιρίες στην ομάδα να εισέλθει και να επεκτείνει τη θέση της στη Γαλλία καθώς και σε άλλα έθνη της ΕΕ, είπε.

Πέρυσι, το Βιετνάμ εξήγαγε λαχανικά και φρούτα αξίας 3,55 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αυξημένα κατά 8,6 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από το ποσό, τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια προήλθαν από αποστολές στην Κίνα, σημειώνοντας αύξηση 3 τοις εκατό./.