World news

8)Η απαγόρευση των ευρωπαϊκών εξαγωγών σκραπ θα πλήξει τις επενδύσεις

Η απαγόρευση των εξαγωγών σκραπ θα έχει δύσκολες συνέπειες για την ευρωπαϊκή εγχώρια αγορά, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Ανακύκλωσης (Euric) Cinzia Vezzosi στο συνέδριο του Bureau of International Recycling (BIR) στη Βαρκελώνη την Τρίτη.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σκραπ στον κόσμο, με ετήσιες αποστολές περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων. «Το κλείσιμο αυτής της ροής υλικού θα δημιουργήσει τεράστιες διαταραχές στο εμπόριο, με τεράστιες τοπικές συνέπειες στην τιμή του χάλυβα. Δεν θα έχουμε πλέον την ευκαιρία να επενδύσουμε στη βιομηχανία ανακύκλωσης», δήλωσε ο Vezzosi στην εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκε ο Kallanish.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στο ελεύθερο εμπόριο, καθώς η ΕΕ έχει επαρκή προσφορά για να τροφοδοτήσει τη δική της βιομηχανία χάλυβα.

Ο Eric Niedziela από την ArcelorMittal Europe, εν τω μεταξύ, είπε ότι η χρήση σκραπ θα αυξηθεί στην ΕΕ, σύμφωνα με τους στόχους της βιομηχανίας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, και επομένως το μπλοκ θα πρέπει να διασφαλίσει την εγχώρια προμήθεια σκραπ.

«Η ArcelorMittal εντόπισε μονοπάτια απανθρακοποίησης ως τη χρήση υδρογόνου για τη μείωση του σιδηρομεταλλεύματος χωρίς εκπομπή CO2 και την αύξηση του μεριδίου ανακυκλωμένου χάλυβα στην παραγωγή της έως και 250 κιλά ανά τόνο χάλυβα έως το 2022. Θα χρειαστούμε μεγαλύτερη ποσότητα σκραπ. Εξάλλου, το σκραπ που εξάγουμε εισάγεται πίσω ως έτοιμος χάλυβας και βλάπτει τη βιομηχανία μας», σχολίασε ο Niedziela.

Ο Vezzosi είπε ότι και τα δύο επιχειρήματα έχουν θετικά και αρνητικά και επανέλαβε την πρόταση της Euric να ανοίξει μια ομάδα εργασίας με την Eurofer για να αποτρέψει μια κατάσταση απώλειας-απώλειας.