World news

3) Η αύξηση του ΑΕΠ της Ταϊλάνδης ξεπερνά τις εκτιμήσεις εν μέσω ισχυρότερου τουρισμού και εξαγωγών

Η οικονομία της Ταϊλάνδης αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο το περασμένο τρίμηνο, ακόμη και εν μέσω των αυξανόμενων αφίξεων και εξαγωγών τουριστών. Αυτό σηματοδοτεί ότι η ανάκαμψή του από την πανδημία κερδίζει έδαφος.

Ο υγιέστερος ρυθμός ανάπτυξης προσφέρει στην κεντρική τράπεζα κάποιο χώρο για να στοχεύσει τον πληθωρισμό με υψηλότερα επιτόκια, κάτι που μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για μια οικονομία. Οι τιμές καταναλωτή έχουν επιταχυνθεί ταχύτερα από το εύρος στόχου 1%-3% της Τράπεζας της Ταϊλάνδης από την αρχή του τρέχοντος έτους, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να επιδεινώνει τις προοπτικές.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο σημείωσε άνοδο 2,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ανακοίνωσε την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης. Αυτό είναι ταχύτερο από τη διάμεση εκτίμηση 1,7% σε έρευνα του Bloomberg και σε σύγκριση με μια επέκταση 1,8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι κεντρικές τράπεζες της Ασίας από την Ινδία έως τη Μαλαισία έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τις πολιτικές τους για εύκολο χρήμα, καθώς δίνουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού παρά στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 1,1% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, ανέφερε η NESDC, έναντι ανάπτυξης 0,9% που αναμενόταν στην έρευνα.